Porzeczkowiec z kokosem



Nie za słodkie kruche ciasto z kwaskowatymi czarnymi porzeczkami i warstwą kokosową z serkiem malinowym

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka serka malinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń malinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń malinowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek serka malinowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 2 szklanki czarnych porzeczek




Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, serkiem malinowym, cukrem pudrem, budyniem malinowym i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Następnie porzeczki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek malinowy oraz miksujemy do połączenia składników. Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto. 


Na wierzchu układamy porzeczki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. o kurcze, ale cacko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale się prezentuje to ciacho, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo ładnie i smacznie. Piękne kolorki 😆

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie wygląda :)
    uwielbiam takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bajecznie wygląda, takiego nie jadłam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  6. kokos i porzeczki - tak jeszcze nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo! W takich sytuacjach bardzo żałuję, że nie mam swojego ogródka z porzeczkami

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ciacho... kusisz nim. Wygląda pysznie a dodatek kokosa czyni je jeszcze smaczniejszym, bo ja uwielbiam wszystko co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pieknie, na pewno bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń