Straciatella z brzoskwiniami



Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem z kawałkami gorzkiej czekolady i dżemem brzoskwiniowym

Wymiary formy: 25x36cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6-7 jajek 
  • szklanka cukru 
  • szklanka mąki (pół na pół tortowej z ziemniaczaną) 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta soli 
masa straciatella:
  • 0,5 litra śmietany 30% 
  • 1 biała czekolada 
  • 2 śnieżki 
  • około 10 dag kokosów 
  • 50 g gorzkiej czekolady (25 g startej i 25 g posiekanej)
  • 2 dżemy brzoskwiniowe lub morelowe 



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na formę i pieczemy w temp. 170 st. około 40 minut. Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietany i całość lekko podgrzewamy (bez gotowania, aby rozpuściła się czekolada). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy śnieżki i ubijamy. Masę dzielimy na dwie części: większą 3/4 masy i mniejszą 1/4 masy. Do większej części dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy. Potem wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, masą z gorzką czekoladą i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy mniejszą częścią masy i posypujemy kokosem.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Kolejne wspaniałe i bardzo ciekawe ciasto.
    Pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wydaje się szybkie i proste, zrobię dziś

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałek, a może i ze dwa :P

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne ciasto do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brzoskwiniowe smaki w ciastach. Mniam, mniam :) Pysznie to wygląda. Zjadłabym z chęcią do popołudniowej herbatki na balkonie. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentuje to ciacho, mniam :)

    OdpowiedzUsuń