Puszysty biszkopt przełożony delikatnym kremem z kawałkami gorzkiej czekolady i dżemem brzoskwiniowym
Wymiary formy: 25x36cm
Składniki:
biszkopt:
- 6-7 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki (pół na pół tortowej z ziemniaczaną)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 biała czekolada
- 2 śnieżki
- około 10 dag kokosów
- 50 g gorzkiej czekolady (25 g startej i 25 g posiekanej)
- 2 dżemy brzoskwiniowe lub morelowe
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na formę i pieczemy w temp. 170 st. około 40 minut. Białą czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietany i całość lekko podgrzewamy (bez gotowania, aby rozpuściła się czekolada). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy śnieżki i ubijamy. Masę dzielimy na dwie części: większą 3/4 masy i mniejszą 1/4 masy. Do większej części dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy. Potem wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, masą z gorzką czekoladą i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta smarujemy mniejszą częścią masy i posypujemy kokosem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto straciatella z brzoskwiniami dżem brzoskwiniowy masa straciatella straciatella straciatella z brzoskwiniami
Kolejne wspaniałe i bardzo ciekawe ciasto.
OdpowiedzUsuńPomysłowe :)
wydaje się szybkie i proste, zrobię dziś
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek, a może i ze dwa :P
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto do wypróbowania
OdpowiedzUsuńUwielbiam brzoskwiniowe smaki w ciastach. Mniam, mniam :) Pysznie to wygląda. Zjadłabym z chęcią do popołudniowej herbatki na balkonie. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje to ciacho, mniam :)
OdpowiedzUsuń