Makaron cannelloni nadziany mięsem mielonym i zapieczony w dużej ilości sosu pomidorowego znakomicie sprawdzi się na obiad
Składniki:
farsz:
- około 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- majeranek
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów całych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 12 sztuk makaronu cannelloni od Lubella
- masło do nasmarowania naczynia
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy jedną cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do miski wkładamy mięso mielone, przestygniętą cebulę, wbijamy jajko i wsypujemy majeranek oraz solimy i pieprzymy do smaku. Całość dobrze wyrabiamy. Rurki makaronowe nadziewamy przygotowanym farszem i układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
W międzyczasie drugą cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki i podsmażamy. W wysokim naczyniu blendujemy pomidory z puszki z koncentratem, wodą i podsmażoną cebulą z czosnkiem. Sos wylewamy na rurki makaronowe (powinien być całe przykryte sosem). Tak przygotowane cannelloni pieczemy w 180 st. przez 25 min., a następnie 20 min. pieczemy bez przykrycia.
Smacznego!
W domowej kuchni do przygotowania potraw idealne są produkty wysokiej jakości. Właśnie takie otrzymałam od firmy Lubella, która oferuje szeroki wybór makaronów i wyrobów zbożowych takich jak mąki, kasze, paluszki i płatki śniadaniowe. Makarony Lubella są odpowiednio twarde, sprężyste i nie sklejają się. Wśród nich dostępna jest nie tylko ich klasyczna wersja, ale też makaron Pełne Ziarno i makaron Jajeczny. Znajdziecie też mąki, których duży wybór sprawi, że zawsze, dobierzecie odpowiednią do danego dania, a różne warianty kasz, idealnie sprawdzą się jako dodatek do potraw. Często sięgam po produkty firmy Lubella. Jestem zadowolona z ich jakości i smaku.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cannelloni cannelloni nadziewane mięsem cannelloni z mięsem mielonym makaron caneloni makaron cannelloni makaron rurki mączne i makarony rurki rurki makaronowe
Pyszności , uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńtakie jakby spaghetti w ładniejszym wydaniu
OdpowiedzUsuńTo samo pomyślałem :)
UsuńJakie wspaniałe danie :) Chcę dziś mieć taki obiadek, koniecznie :) Pyszności same. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmam zamiar robić od dawna, całe danie wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńNadziewamy ugotowane cannelloni czy nie.?
OdpowiedzUsuńcannelloni nadziewamy surowe :)
Usuńdzięki, pytam bo często w przepisach jest , że ugotować, i niestety nie bardzo to wychodziło.
Usuńpychota! zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńaż
muszę dorwać taki makaronik i do dzieła
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja klasyk :)
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale jaka pyszna :)
OdpowiedzUsuńPycha! bardzo lubię
OdpowiedzUsuńteż robiłam jakiś czas temu - pycha! :)
OdpowiedzUsuń