Aromatyczny jabłecznik na kruchym cieście z budyniem i dodatkiem konfitury różanej
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg jabłek
- 4 - 5 łyżeczek konfitury z róży
- 2 budynie śmietankowe
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je do odparowania soku. Do jabłek dodajemy konfiturę z róży i mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Z mleka, proszku budyniowego i cukru gotujemy budyń.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Na ciasto wykładamy jabłka, a następnie gorący budyń. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, rwiemy je na kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy w blaszce do zastygnięcia.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego!
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto jabłkowe ciasto jabłkowo budyniowe ciasto z jabłkami jabłecznik jabłecznik z budyniem jabłka konfitura z róży kruche ciasto z jabłkami
Smakuje super dziękuję za przepis a wszystkim życzę smacznego
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik z budyniem , Twój wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcie magnetyzujące! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla klasycznego jabłecznika. Budyniowy element nie tylko wygląda fajnie wizualnie, ale i smakuje pysznie. Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńAle super jabłecznik, z chęcią zjadłabym kawałek.
OdpowiedzUsuńJa też zjadłabym kawałek:) Ciasto idealne na każdą porę roku :)
OdpowiedzUsuńMniam jak apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiego ciasta, a uwielbiam wszelkie z jabłkami, więc na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Pysznie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńGabrysiu Twój jabłecznik wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane ciasto z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńJuż tęsknię za szarlotkami...mniam :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Aczkolwiek jeszcze nigdy nie robiłam. Już może czas nadrobić zaległości
OdpowiedzUsuńPysznie musi smakować ten jabłecznik z konfiturą różaną :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak z bajki. Wszystko co lubimy oboje. Mąż szarlotki ja budynie i jednym ciastem jesteśmy pogodzeni :)
OdpowiedzUsuńWpierdzieliłbym całą blachę tego ciasta!
OdpowiedzUsuń