Ciasto rozpływające się w ustach, czyli migdałowo - kokosowa beza z chrupiącymi wafelkami przełożona delikatnym kremem budyniowym i biszkoptami
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka siekanych migdałów
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 princessy kokosowe longa (po 48 g)
- 5 żółtek
- 1 1/2 szklanki mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- podłużne biszkopty
- wiórki kokosowe do posypania
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy migdały i wiórki kokosowe oraz delikatnie mieszamy łyżką. Princessę kroimy i wsypujemy do bezy, całość ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.
Żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z połową mleka. Resztę mleka, śmietankę i cukier zagotowujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy, aż powstanie gładki budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
Na zimną bezę wykładamy 1/2 część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i smarujemy pozostały krem. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
baton princessa batonik beza beza kokosowa biszkopty ciasta ciasto batonik ciasto princessa krem budyniowy masa budyniowa princessa
po prostu nie da się oprzeć !!! super !
OdpowiedzUsuńWygląda niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńLekkie jak puszek :) Piękne, wspaniałe ciasto. Z chęcią bym taki kawałeczek zjadła po śniadanku na osłodzenie sobie tego dnia. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńTego wafelka to ja uwielbiam, a takie ciasto to dopiero musi być niego w gębie.
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto! Wygląda bardzo apetycznie :D Mniam <3
OdpowiedzUsuńPiękna! duży kawałek poproszę!:)
OdpowiedzUsuńPiękna jak to Princessa :) duży kawałek bym zjadła!
OdpowiedzUsuńA na jaka blaszkę to jest . Tradycyjna prostokątna?
OdpowiedzUsuńWymiar blachy 24x28 cm :) Pozdrawiam!
UsuńCzy ta beza jest twardawa, chrupiąca czy miękka?
OdpowiedzUsuńbeza jest miękka, ale czuć jak się je wiórka i migdały, nie jest rozpływająca się w ustach :)
Usuńa czy te biszkopty czymś nasączyć? nie będą za suche?
OdpowiedzUsuńbiszkopty miękną pod wpływem masy, ale jak chcesz możesz je namoczyć np. ponczem z likieru kokosowego
Usuń