Proste w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkami i puszystą pianką budyniową
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 5 kwaśnych jabłek
- 1 budyń śmietankowy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dno blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Jabłka myjemy, wydrążamy środki nasienne i kroimy w kostkę oraz mieszamy z proszkiem budyniowym. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście.
Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier puder, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z jabłkami. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłecznik z pianką jabłka kruche ciasto kruche ciasto z jabłkami kruche ciasto z jabłkami i pianką pianka budyniowa
Bardzo fajne, pysznie wygląda. No i te jabłuszka. Super :) Pianka sprawia, że całość jest taka lekka jak chmurka. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńSuper bardzo smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuńCzy moge prosic rozmiary blachy?
OdpowiedzUsuńWymiary podane są nad składnikami :)
Usuńbardzo dobry przepis, polecam
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Twoje ciacha :D
OdpowiedzUsuńStosować termoobieg ?
OdpowiedzUsuńja piekę bez termoobiegu :)
UsuńPrzepis z pewnością wypróbujemy!
OdpowiedzUsuń