Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Kruche ciasto z dużą ilością śliwek i pyszną śmietankową pianką budyniową

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


pianka:
  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • około 500 g śliwek
  • 1 budyń śmietankowy



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dno blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki oraz mieszamy z z proszkiem budyniowym.



Tak przygotowane śliwki układamy na spodzie ciasta skórką do dołu. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier puder, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto ze śliwkami. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. jeśli ciasto wygląda tak jak na zdjęciu to musi smakować rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! A za sprawą tej pianki wygląda tak lekko :) Śliwkowy sezon, więc korzystać trzeba :) Pozdrowionka serdeczne :)


    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię to ciasto z pianką z budyniu i białek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. ta warstwa śliwkowa kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, ale być może nie doczytałam: w przepisie jest 7 białek i 2 żółtka, co z pozostałymi żółtkami??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dobrze przeczytałaś. Pozostałe żółtka możesz wykorzystac do innej potrawy :)

      Usuń
  7. Jak to jest z tym budyniem? Najpierw trzeba w nim obtoczyć śliwki a później trzeba go dodać do białek. Gdzie ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 budynie ida do białek, jeden do śliwek, wszystko jest napisane

      Usuń