Kruche ciasto z dużą ilością śliwek i pyszną śmietankową pianką budyniową
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka:
- 7 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- około 500 g śliwek
- 1 budyń śmietankowy
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dno blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki oraz mieszamy z z proszkiem budyniowym.
Tak przygotowane śliwki układamy na spodzie ciasta skórką do dołu. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier puder, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto ze śliwkami. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami i pianką kruche ciasto ze śliwami i pianką kruche ciasto ze śliwkami pianka budyniowa śliwki
Te warstwy wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńjeśli ciasto wygląda tak jak na zdjęciu to musi smakować rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńFantastyczne! A za sprawą tej pianki wygląda tak lekko :) Śliwkowy sezon, więc korzystać trzeba :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńpianka to Ci wyszła idealna :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto z pianką z budyniu i białek :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńMniam pysznie :-)
OdpowiedzUsuńta warstwa śliwkowa kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, ale być może nie doczytałam: w przepisie jest 7 białek i 2 żółtka, co z pozostałymi żółtkami??
OdpowiedzUsuńtak dobrze przeczytałaś. Pozostałe żółtka możesz wykorzystac do innej potrawy :)
UsuńJak to jest z tym budyniem? Najpierw trzeba w nim obtoczyć śliwki a później trzeba go dodać do białek. Gdzie ile?
OdpowiedzUsuń3 budynie ida do białek, jeden do śliwek, wszystko jest napisane
Usuń