Aromatyczna nalewka z ciemnych winogron to znakomita alternatywa wina. Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory
Ilość: około 3 l nalewki
Składniki:
- 2 kg ciemnych winogron
- 1 kg cukru
- 1 l wódki
- opcjonalnie spirytus
Przygotowanie:
Zebrane owoce winogrona delikatnie, ale dokładnie myjemy i obrywamy z kiści. Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem (jeżeli winogrona są bardzo kwaśne, można dodać więcej cukru) oraz mieszamy. Odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po dwóch dniach owoce z sokiem zalewamy wódką i odstawiamy na około 2 - 3 tygodnie.
Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę przesączamy przez gazę, a owoce wyciskamy i zlewamy do butelek. Nalewkę możemy wzmocnić spirytusem, należy jednak dodawać go stopniowo, aby winogronówka nie wyszła za mocna. Następnie butelki dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 miesiące, żeby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
nalewka winogronowa nalewka z ciemnych winogron nalewka z winogron nalewki winogrona winogronówka
Mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTwoje naleweczki smakują świetnie
OdpowiedzUsuńCudna i przeapetyczna naleweczka. Na zdrowie! :D
OdpowiedzUsuńpYCHA! NA JESIENNE CHŁODY IDEALNA
OdpowiedzUsuńz winogron to u nas będzie wino :D ale naleweczka całkiem fajna :)
OdpowiedzUsuńNalewka pierwsza klasa. Z chęcią bym spróbowała, bo jak wiadomo - domowa najlepsza. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńrobię co roku w ten sam sposób, naprawdę dobra nalewka
OdpowiedzUsuńsuper te twoje nalewki :)
OdpowiedzUsuńGabrysiu, a więc polej i mnie :)))
OdpowiedzUsuńGabrysiu a czy taka sama zasada jest przy robieniu nalewki z malin?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
UsuńWitam.Prosze napisac czy na spirytusie tez mozna ja zrobic i jakie wtedy proporcje
OdpowiedzUsuńmożna zrobić, ale proporcji nie znam, ponieważ nie robiłam na spirytusie :)
UsuńOK,Dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, czy winogrona trzeba rozgnieść czy idą w całości?
OdpowiedzUsuńjak mieszamy, to można lekko rozgnieść :)
UsuńMam pytanie odnośnie pestek, trochę się obawiam czy nie zepsują smaku całości. Powinienem się ich pozbyć?
Usuńja robię z pestkami i nam smakuje :) jeżeli chcesz się bawić w wyciąganie, to możesz spokojnie to zrobić :)
UsuńA słoik zskręcamy?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńa jeśli do słoja nie ma zakrętki to mogę czymś ją zastąpić? czymś przykryć?
Usuńno lepiej żeby było zamknięte, może daj to w mniejsze słoiki :)
Usuńa jakaś folia? owinąć i gumkę założyć?
Usuńowoce z cukrem możesz tak zamknąć, ale jak zalejesz alkoholem to nie wiem czy taki patent się sprawdzi
UsuńA po zalaniu wódką gdzie odstawić? W ciemne miejsce czy tam gdzie była?
Usuńnajlepiej w ciemne miejsce :)
UsuńWitam. Nie mam sloja z pokrywka takiego duzego. Moje pytanie jakie beda proporcje na 0,5 litrowe sloiki. Dziekuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, ponieważ nigdy nie robiłam w takich małych słoikach, a winogron puszcza dużo soku. Najlepiej rozsy po równo w słoiki (może tak do 1/3 wysokości słoika nasyp owoców), tylko musisz pamiętać, że winogron puści sok i dolewamy alkohol :)
UsuńDziekuje bede probowac😊. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie czy nalewka ma byc w ciemnym i chlodnym miejscu czy tylko ma byc ciemne miejsce?
OdpowiedzUsuńnajlepiej w ciemne i chłodne :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńPrzygotowuje ta nalewke w 3l słoju. Słoj jest wypelniony po brzegi winogronami i cukrem. Czy zmiesci sie tam jeszcze 1l wodki?
Przy malinach i innych owocach jagodowych najpierw zalewaćalkocholem ,potem cukier
OdpowiedzUsuńWitam Jutro będę robił nalewkę z winogron ciemnych.Mam 5litrow spirytusu ile dodać wody źródlanej białej żeby mi wyszedł trunek o mocy 40% może któraś z Pań podpowie
OdpowiedzUsuńZnajdź w Google kalkulator i wpisz wartości. Wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSkorzystałem z przepisu i naprawdę nalewka wyszła przepyszna.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawy jak to smakuje, najlepiej schłodzone.
OdpowiedzUsuńw przypadku nalewki z winogron najpierw cukier 2- 3 dni i wlewamy alkohol bo są rożne przepisy znalazłem i takie gdzie zalecają najpierw zalać alkoholem potem cukrem - może ktoś wytłumaczyć jak najlepiej ?
OdpowiedzUsuń