Dobry i smaczny pomysł na jednogarnkowy rozgrzewający obiad, idealny na jesienne chłodne dni
Składniki:
- 3 l wody
- 1 kg mięsa z łopatki lub od szynki
- pęto kiełbasy
- 4 duże pomidory
- 2 ostre papryczki chili
- 4 duże czerwone papryki
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- seler
- por
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pietruszka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki, selera i lubczyku
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pieprz ziarnisty, pieprz ziołowy, przyprawa do gulaszu, sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem oraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i przyprawą do gulaszu. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość jeszcze chwilę smażymy. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy całego pora, pokrojoną w kostkę marchewkę, selera, pietruszkę, pomidory, związaną natkę pietruszki, selera i lubczyku oraz podsmażone mięso. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz ziarnisty. Papryki słodkie i ostre oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru.
Wszystko gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotową potrawę podajemy posypaną natką lubczyku z chlebem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gulasz gulasz na ostro mięso z łopatki obiad papryczka chili papryka pikantny gulasz pomidory zupa gulaszowa zupa na obiad zupy
gulasz niesamowicie dobry, idealne dobranie przypraw. Bardzo nam smakował:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie -będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńgdyby nie papryka to byłby idealny obiad dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuńna chłodniejsze dni pychota:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie podane
OdpowiedzUsuńWłaśnie gulasz ostatnio za mną chodził. Wybornie wygląda :) Na pewno jest pyszny! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwyszło świetnie...dodałam odrobinę cynamonu i zyskało dodatkowego kopa :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, wszystkim smakował..
OdpowiedzUsuń