Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami idealne na jesienne popołudnia
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 2 szklanki maki
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 500 g śliwek
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekkim strumieniem wlewamy ostygnięte masło.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu i lekko je wciskamy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto ze śliwkami śliwki ucierane ciasto ze śliwkami
pyszne są takie ciasta
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńtakie proste ciasta mi smakują najbardziej
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta ucierane. Szybie, pyszne! Z owocami najlepsze :) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta ucierane,są proste i smaczne
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasto ze śliwkami
OdpowiedzUsuńproste i pyszne :) a Twoje zdjęcie soczystej śliwki w cieście doprowadza mnie do ślinotoku :)
OdpowiedzUsuń...na pewno pyszne, takie zrobię na pewno. Na fotce Wachowicz bowiem w ten sposób tu dotarłam widoczny makabryczny zakalec, szczególnie od strony pieczenia-blachy! No i co oni polecają na głównej stronie :( Obciach i tyle!
OdpowiedzUsuńpeny
Mniaaam! Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńcudowny blog !!!!! podziwiam !!!
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne. Dodalam jeszcze otarta skorke z cytryny . Jest naprawde pycha
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłam do piekarnika. Na pewno będzie pycha 😋
OdpowiedzUsuń