Pyszne kawałki mięsa z łopatki duszone w miodzie i musztardzie, idealne jako danie obiadowe
Składniki:
- około 500 g mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- majeranek
- papryka słodka
- pieprz i sól
- świeży tymianek
- olej
- około 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy przez praskę, cebulę drobno kroimy, a mięso w kostkę. Całość mieszamy z miodem, musztardą, majerankiem, papryką słodką oraz solimy i pieprzymy do smaku oraz odstawiamy przykryte do zamarynowania na około godzinę. Po tym czasie dolewamy odrobinę oleju i całość podsmażamy. Następnie wrzucamy tymianek i dolewamy wodę.
Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez około 1 godz. Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięsne mięso wieprzowe mięso z łopatki miód musztarda wieprzowina w miodzie i musztardzie
takiej wieprzowiny jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda. W miodzie i musztardzie? Nie znam tego przepisu, a wygląda pysznie. Do zjedzenia! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńzrobię na rodzinny obiad, przepis wydaje się banalnie prosty i smaczny
OdpowiedzUsuńtak jeszcze nie serwowałam :) ale zjadłabym bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńPomysł wydał mi się bardzo ciekawy a więc długo się nie zastanawiałam i zrobiłam.Mięsko smakowało cudownie i aż chciało się wylizać talerz gdy już nic na nim nie było.Serdecznie Cię pozdrawiam i czekam na inne smaczne przepisy.Wzorem pewnej reklamy w telewizji mogę tylko napisać---jesteś wielka.Jola
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł na gulasz :) akurat na takie chłodne jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńmięsko wyszło super, będziemy częściej robić na obiad
OdpowiedzUsuńI tym dość przypadkowym sposobem mam pomysł na jutrzejszy obiad. Wygląda to genialnie!
OdpowiedzUsuńPycha! Dodałem troszkę chili do przepisu i jest super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń