Miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi przełożone kremem na bazie serka mascarpone. Idealne na okres jesienny
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 marchewki (około 500 g po obraniu)
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 100 g miękkiego masła
- 250 g serka mascarpone
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste). Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, całość ponownie mieszamy.
Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min. Upieczone wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie partiami dodajemy serek mascarpone. Wystygnięte ciasto przekrawamy na dwa blaty i przekładamy je kremem.
Przed podaniem górę ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe z kremem ciasto marchewkowe z orzechami i kremem ciasto marchewkowo orzechowe ciasto z marchewki marchewka orzechy orzechy włoskie serek mascarpone
Właśnie ciasto marchewkowe kojarzy mi się z jesienią :) Twoje wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie przekładałam ciasta marchewkowego kremem, pyszny pomysł,
OdpowiedzUsuńskusiłabym się na duży kawałek tego ciasta ;)
Pysznie musi być to ciacho :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha
OdpowiedzUsuńCzy te ciemne kawaleczki w ciescie to sliwki suszone?
OdpowiedzUsuńw cieście nie ma śliwek suszonych, to są orzechy włoskie, one ściemniały pod wpływem sody :)
UsuńPysznie wygląda to ciasto. Właśnie takie za mną chodzi. Wspaniałe. A jaki ma kolorek obłędny! Porywam kawałek. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis. Dziekuje ze pokazujecie kazde etap robienia tego ciasta.
OdpowiedzUsuńTermoobieg czy gora dol?
OdpowiedzUsuńpieczemy góra dół :)
UsuńCzy to ciasto ma byc mokre w srodku?wyglada to jak zakalec?
OdpowiedzUsuńnie to ciasto ma być puszyste, a zarazem wilgotne, na zdjęciach nie ma zakalca :)
UsuńPo zrobieniu soku z marchwi nie wyrzucam odpadów z marchwi tylko wykorzystuje do ciasta marchewkowego.
OdpowiedzUsuń