Ciasto z jabłkami



Bardzo łatwe, szybkie i puszyste ciasto z jabłkami oraz dodatkiem truskawek. Doskonałe na podwieczorek

Średnica formy: 24 cm

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • kilka mrożonych truskawek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukry i dalej ubijamy, aby powstała błyszcząca piana. Dodajemy żółtka oraz olej i nie przerywamy miksowania. W miedzyczasie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i wsypujemy do ubitej masy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałe jednolite ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pocięte jabłka oraz truskawki i lekko je wciskamy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez około 60 min. W razie potrzeby ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, aby się nie przypaliło. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Truskawki musiały nadać mu zupełnie wyjątkowego smaku, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, proste. Siła tkwi czasem w takich przepisach. A smak jest rewelacyjny! :) Ja bardzo lubię! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak ładnie wygląda i tak kusząco, że chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty, a jaki smaczny....polecam.

    OdpowiedzUsuń