Bardzo łatwe, szybkie i puszyste ciasto z jabłkami oraz dodatkiem truskawek. Doskonałe na podwieczorek
Średnica formy: 24 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 2 średniej wielkości jabłka
- kilka mrożonych truskawek
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukry i dalej ubijamy, aby powstała błyszcząca piana. Dodajemy żółtka oraz olej i nie przerywamy miksowania. W miedzyczasie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i wsypujemy do ubitej masy. Wszystko delikatnie mieszamy. Powstałe jednolite ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pocięte jabłka oraz truskawki i lekko je wciskamy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez około 60 min. W razie potrzeby ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, aby się nie przypaliło. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Truskawki musiały nadać mu zupełnie wyjątkowego smaku, pycha! :)
OdpowiedzUsuńjak mojej babci
OdpowiedzUsuńPyszne, proste. Siła tkwi czasem w takich przepisach. A smak jest rewelacyjny! :) Ja bardzo lubię! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda po prostu fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiamy takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńTak ładnie wygląda i tak kusząco, że chciałoby się zjeść :)
OdpowiedzUsuńProsty, a jaki smaczny....polecam.
OdpowiedzUsuń