Rumiany i soczysty kurczak upieczony na butelce piwa z warzywami. Próbowałam wiele przepisów na kurczaka pieczonego w całości, ale ten pieczony na butelce piwa okazał się strzałem w 10, wszyscy go zachwalają
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 2 kg)
- 1 butelka jasnego piwa (500 ml)
- około 500 g ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- pieprz i sól
- 5 dużych ząbków czosnku
- papryka słodka
- majeranek
- przyprawa do drobiu
- olej
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. W misce mieszamy majeranek, paprykę słodką, przyprawę do drobiu, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kilka łyżek oleju.
Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, nawet w środku (możemy odstawić przykrytego do zamarynowania). W misce z letnią wodą moczymy butelkę z piwem, aby naklejki odeszły. Następne odlewamy 1 szklankę piwa do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała u góry. Stawiamy go na blasze piekarnikowej lub dużym naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 2 godz. (zasada jest taka, że ile waży cały kurczak tyle godzin pieczemy). Na blaszkę piekarnikową nalewamy około 1 szklankę wody. Co jakiś czas kurczaka polewamy odlanym piwem. Jeżeli piwo w butelce nie pieni się, możemy wsypać odrobinę soli. W międzyczasie ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę kroimy w piórka. Około 40 min. przed końcem pieczenia dookoła kurczaka układamy warzywa i posypujemy je lekko solą. Kurczaka porcjujemy i podajemy z upieczonymi warzywami.
Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, nawet w środku (możemy odstawić przykrytego do zamarynowania). W misce z letnią wodą moczymy butelkę z piwem, aby naklejki odeszły. Następne odlewamy 1 szklankę piwa do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała u góry. Stawiamy go na blasze piekarnikowej lub dużym naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 2 godz. (zasada jest taka, że ile waży cały kurczak tyle godzin pieczemy). Na blaszkę piekarnikową nalewamy około 1 szklankę wody. Co jakiś czas kurczaka polewamy odlanym piwem. Jeżeli piwo w butelce nie pieni się, możemy wsypać odrobinę soli. W międzyczasie ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę kroimy w piórka. Około 40 min. przed końcem pieczenia dookoła kurczaka układamy warzywa i posypujemy je lekko solą. Kurczaka porcjujemy i podajemy z upieczonymi warzywami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony kurczak pieczony na butelce piwa kurczak w piwie obiad
Smakowity.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu nie znałam. Musi być pyszny. Wygląda naprawdę apetycznie. Pozdrowionka ciepłe. Miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak pieczonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńtwoje przepisy są zarąbiste
OdpowiedzUsuńAle teraz mam smaka na takiego kurczaka :P
OdpowiedzUsuńSzkoda, że będę takiego mógł spróbować dopiero jutro.
cóż za prezencja ;) zawsze chciałam takiego ptasiora upiec :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie korci, żeby przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć piwa bezalkoholowego?
OdpowiedzUsuń