Salceson



Szybkie, pyszne i tanie ciasto kakaowe z jabłkami w sam raz na jesienne popołudnie

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 5 - 6 dużych jabłek 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3/4 szklanki bułki tartej 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 3 szklanki mąki 
  • 6 jajek 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 1/2 łyżeczki sody 




Przygotowanie:

Jabłka kroimy w dużą kostkę, zasypujemy 1 szklanką cukru i odstawiamy, aż owoce puszczą sok. 


Następnie w misce ubijamy żółtka z resztą cukru i dodajemy bułkę tartą, mąkę, kakao, olej, proszek do pieczenia i sodę. Wszystkie składniki mieszamy (ciasto jest dość sypkie). Następnie dodajemy jabłka z sokiem i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do ciasta oraz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez około 45 minut.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Oj z chęcią bym zjadła :) Ciasta na oleju mogę jeść bez obaw o poziom cholesterolu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z jabłkami uwielbiam :). A kakaowe to już w ogóle ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. No taki salceson to ja bardzo chętnie. Nie odmówię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto juz znałam dawno temu jest dobre ale powiem ,że forma w jakiej sie piecze ma znaczenie o wiele lepsze jest w długich formach i dośc głebokich i szerokich coś jak keksówka

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię to ciasto :) jest proste, pyszne i nie suche - czyli idealne do kawki w gronie rodziny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. często je piekę. Bardzo dobre tylko jeszcze dorzucam inne owoce np. sliwki czy gruszki i rodzynki. Można taki mix owoców dodac. Pycha. Zgadzam się z poprzedniczką forma w jakiej się piecze ma znaczenie też piekę w "keksówce".

    OdpowiedzUsuń
  7. Przydałoby mi się teraz Twoje ciacho. Wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja jeszcze nigdy takiego nie robiłam ani nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne i szybkie ciacho z jabłkami, lubię takie niewymagające egzemplarze

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam to ciacho piec właśnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń