Zapiekanka gołąbkowa

Gołąbki w formie zapiekanki, czyli mniej pracochłonna wersja pysznego dania obiadowego z ryżu, mięsa mielonego i kapusty

Form owalna o wymiarch: około 35x20 cm

Składniki:
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 1/2 szklanki ryżu + 3 szklanki wody
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • koncentratu pomidorowego + 1 szklanka wody
  • olej



Przygotowanie:

Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładamy ryż, mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbijamy jajka oraz doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnie farsz dokładnie wyrabiamy.



Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oleju. Układamy liście kapusty jeden obok drugiego. Następnie wykładamy połowę przygotowanego farszu, posypujemy połową startej marchewki oraz przykrywamy liśćmi kapusty.



Całość smarujemy 1/2 rozrobionego koncentratu z wodą. Potem wykładamy pozostały farsz i resztę startej marchewki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i smarujemy pozostałym koncentratem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz., a następnie około 20 min. pieczemy bez przykrycia. Zapiekankę gołąbkową możemy podawać z sosem pomidorowym lub innym.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. zapiekanki gołąbkowej jeszcze nie próbowałam, fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie próbowałam jeszcze takiej zapiekanki, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł!
    smak mamy taki sam, a roboty połowę mniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką miłośniczką gołąbków. Wszelakie inspiracje i wariancje na ich temat przyjmuję z radością. Zapiekanka świetna. Bardzo pomysłowa i na pewno super-smakowita. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudo i to proste składniki a takie smaczne

    ------------------------------------------------------

    http://bit.ly/2dpqydH

    OdpowiedzUsuń
  6. zapiekanka wyszła świetna, cała rodzina była zachwycona dzięki

    OdpowiedzUsuń
  7. aż zgłodniałem zapraszam do mnei na bloga filmowego
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. zapiekanka wyszła świetna, mało roboty przy tym, a smak bardzo podobny do gołąbków

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować, bo gołąbki wprost uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna propozycja nowej odsłony gołąbków...

    OdpowiedzUsuń
  11. dla potomnych - aby ominąć gotowanie kapusty aby zdjąć liście wkładamy całą główkę kapusty bez głąba do mikrofalówki i gotujemy tak długo, aż liście staną się miękkie. U mnie ok 5 minut. I nie mam poparzonych paluchów! polecam

    OdpowiedzUsuń