Gołąbki w formie zapiekanki, czyli mniej pracochłonna wersja pysznego dania obiadowego z ryżu, mięsa mielonego i kapusty
Form owalna o wymiarch: około 35x20 cm
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 2 marchewki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 1/2 szklanki ryżu + 3 szklanki wody
- 2 jajka
- majeranek
- sól i pieprz
- koncentratu pomidorowego + 1 szklanka wody
- olej
Ryż wsypujemy na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, jak ryż wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy go i zestawiamy. Wchłonie on resztę wody i dojdzie. Ryż odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładamy ryż, mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wbijamy jajka oraz doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Następnie farsz dokładnie wyrabiamy.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oleju. Układamy liście kapusty jeden obok drugiego. Następnie wykładamy połowę przygotowanego farszu, posypujemy połową startej marchewki oraz przykrywamy liśćmi kapusty.
Całość smarujemy 1/2 rozrobionego koncentratu z wodą. Potem wykładamy pozostały farsz i resztę startej marchewki. Całość przykrywamy liśćmi kapusty i smarujemy pozostałym koncentratem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz., a następnie około 20 min. pieczemy bez przykrycia. Zapiekankę gołąbkową możemy podawać z sosem pomidorowym lub innym.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki kapusta obiad ryż zapiekanka gołąbkowa zapiekanka jak gołąbek zapiekanka na obiad zapiekanka z ryżem zapiekanki
zapiekanki gołąbkowej jeszcze nie próbowałam, fajny pomysł
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiej zapiekanki, super :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńsmak mamy taki sam, a roboty połowę mniej:)
Jestem wielką miłośniczką gołąbków. Wszelakie inspiracje i wariancje na ich temat przyjmuję z radością. Zapiekanka świetna. Bardzo pomysłowa i na pewno super-smakowita. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńale cudo i to proste składniki a takie smaczne
OdpowiedzUsuń------------------------------------------------------
http://bit.ly/2dpqydH
zapiekanka wyszła świetna, cała rodzina była zachwycona dzięki
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałem zapraszam do mnei na bloga filmowego
OdpowiedzUsuńhttp://filmowyzbiornik.blogspot.com/
zapiekanka wyszła świetna, mało roboty przy tym, a smak bardzo podobny do gołąbków
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo gołąbki wprost uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja nowej odsłony gołąbków...
OdpowiedzUsuńdla potomnych - aby ominąć gotowanie kapusty aby zdjąć liście wkładamy całą główkę kapusty bez głąba do mikrofalówki i gotujemy tak długo, aż liście staną się miękkie. U mnie ok 5 minut. I nie mam poparzonych paluchów! polecam
OdpowiedzUsuń