Soczysty i pachnący kurczak nadziany kiszoną kapustą, czyli pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny
Składniki:
- 1 cały kurczak (około 2 kg)
- około 2 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól i pieprz
- olej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki masła
Kiszoną kapustę sparzamy, przestygniętą odciskamy z wody i mieszamy z drobno pokrojoną cebulą. W misce mieszamy majeranek, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, nawet w środku. Do środka kurczaka wkładamy kapustę i wykałaczkami spinamy otwór. Resztę kapusty mieszamy z koncentratem pomidorowym, wkładamy do naczynia żaroodpornego i na niej układamy kurczaka. Całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. na około 20 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 180 st. i pieczemy kurczaka około 1 godz. 30 min. Następnie kapustę podlewamy wodą, a kurczaka smarujemy masłem. Folię rozrywamy tak, aby kurczak był odkryty, a kapusta była pod przykryciem i pieczemy jeszcze około 30 min., żeby skórka się ładnie zarumieniła.
Tak przygotowanego kurczaka porcjujemy i podajemy z ziemniakami.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona kurczak kurczak faszerowany kiszoną kapusta kurczak na obiad kurczak nadziewany kiszoną kapustą kurczak pieczony obiad
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pieczonego kurczaka :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie piekłam całego kurczaka,chyba czas spróbować
OdpowiedzUsuńNigdy takiej propozycji nie kosztowałam. Fajny pomysł. Do przetestowania! :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy nowy sposób na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńideał!
OdpowiedzUsuńJadłam kurczaka w piwie ale nie słyszałam żeby kurczak był nadziewany kapustą :) Chętnie przygotuję.
OdpowiedzUsuńW końcu mój mąż był zadowolony z dania z kurczaka "najadłem się i smaczne było" bardzo rzadko to słyszę bo i gotować nie lubię a więc to przepis dla tych którzy w kuchni lubią bywać przelotem ;-). Przepis warto wypróbować.
OdpowiedzUsuń