Miodownik z orzechową wkładką

Znakomite połączenie miodowych blatów, ciasta orzechowego oraz masy grysikowej, czyli pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Kolejny przepis w Twojej ulubionej kolekcji wypieków na Święta

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 2 1/3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
orzechowa wkładka:
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 100 g masła 
  • 1 szklanka mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mleka 
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 
masa:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • cukier puder



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min.



Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy tak, aby powstało nam ciasto przypominające kruszonkę. Wsypujemy cukier, a następnie orzechy oraz mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.



W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę manną, mieszamy i gotujemy około 2 min. oraz pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy grysik. Na pierwszy blat miodowy wykładamy połowę masy grysikowej, rozsmarowujemy i przykrywamy blatem orzechowym. Następnie wykładamy drugą część masy, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem miodowym.


Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej wstawić w chłodne miejsce na całą noc, aż blaty miodowe trochę zmiękną.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Mmm, coś mi się widzi, że na jednym kawałku bym nie poprzestała... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na święta, piękne kosteczki)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cała moja rodzinka przepada za takimi smakami. Pysznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho idealne o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. może zrobię na święta, bo bardzo fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. pychotka
    zapraszam na mojego bloga
    filmy i seriale recenzje opisy trailery i soundtracki
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciacho, w sam raz nawet na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieklam oodobne ciasto miodowe z masa grysikowa, dzieci juz dzisiaj dorosle pamietaja ten smak , co sprawia mi wielka przyjemnosc slyszec taka opinie od doroslych juz dzieci . Polecam , jest tanie i pyszne.. dziekuje za przypomnienie .... helena

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam a wkładkę orzechową to w jakiej temp pieczemy?? Przepraszam dopiero się uczę pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń