Znakomite połączenie miodowych blatów, ciasta orzechowego oraz masy grysikowej, czyli pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Kolejny przepis w Twojej ulubionej kolekcji wypieków na Święta
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
blaty miodowe:
- 2 1/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 8 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min.
Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy tak, aby powstało nam ciasto przypominające kruszonkę. Wsypujemy cukier, a następnie orzechy oraz mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
W rondelku gotujemy mleko z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę manną, mieszamy i gotujemy około 2 min. oraz pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy grysik. Na pierwszy blat miodowy wykładamy połowę masy grysikowej, rozsmarowujemy i przykrywamy blatem orzechowym. Następnie wykładamy drugą część masy, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem miodowym.
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej wstawić w chłodne miejsce na całą noc, aż blaty miodowe trochę zmiękną.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto miodowe ciasto orzechowo - miodowe miodownik miodownik z orzechową wkładką miód orzechy włoskie
Mmm, coś mi się widzi, że na jednym kawałku bym nie poprzestała... :)
OdpowiedzUsuńIdealne na święta, piękne kosteczki)))
OdpowiedzUsuńbardzo elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka przepada za takimi smakami. Pysznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuńJaki równiutki i ładny! Na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńmoże zrobię na święta, bo bardzo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego bloga
filmy i seriale recenzje opisy trailery i soundtracki
http://filmowyzbiornik.blogspot.com/
super ciacho, w sam raz nawet na święta :)
OdpowiedzUsuńpieklam oodobne ciasto miodowe z masa grysikowa, dzieci juz dzisiaj dorosle pamietaja ten smak , co sprawia mi wielka przyjemnosc slyszec taka opinie od doroslych juz dzieci . Polecam , jest tanie i pyszne.. dziekuje za przypomnienie .... helena
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWitam a wkładkę orzechową to w jakiej temp pieczemy?? Przepraszam dopiero się uczę pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńw 180 st.
Usuń