Mięciutki i szybki do zrobienia piernik herbaciany przełożony masą na bazie kaszy manny, a to wszystko za sprawą herbaty użytej w przepisie. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka zaparzonej bardzo mocnej herbaty
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 1/2 l mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła
Jajka ubijamy z cukrem. Następnie miksując do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, olej, mocną herbatę. Partiami wsypujemy mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Ciasto dzielimy na 3 części. Pieczemy jeden cienki blat i dwa grubsze równej wielkości. Każdy pieczemy oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 st. przez około 20-25 min.
Upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mleka mieszamy kaszę manną i wlewamy na gotujące mleko. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. W misce miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimną kaszę. Na pierwszy grubszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim grubszym blatem i wykładamy pozostałą masę. Natomiast cienki blat kruszymy i posypujemy nim górę ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Upieczone blaty pozostawiamy do wystygnięcia. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mleka mieszamy kaszę manną i wlewamy na gotujące mleko. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. W misce miękkie masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimną kaszę. Na pierwszy grubszy blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim grubszym blatem i wykładamy pozostałą masę. Natomiast cienki blat kruszymy i posypujemy nim górę ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto piernik piernik piernik herbaciany piernik kanadyjski piernik z masą pierniki i pierniczki przyprawa do piernika
Ale wysoki)))
OdpowiedzUsuńWspaniały :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńzapachniało świętami
OdpowiedzUsuńPiernik z masą? toż to najlepsze połączenie, jakie może być! Chciałabym go spróbować. Lubię takie jasne kremy, a taki z kaszą manną to ciekawa propozycja. Pozdrawiam poniedziałkowo :)
OdpowiedzUsuńPyszny u mnie bardzo go lubią polecam
UsuńWyglada przepysznie, zjadłabym
OdpowiedzUsuńUwielbiam korzenne ciacha :)
OdpowiedzUsuńherbacianego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWieża piernikowa, trzeba będzie jej spróbować :D
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny robilam tylko placki przelozylam dodatkowo dżemem pychota
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam kilka pytań :
-herbata ma być chłodna czy gorąca?
-piernik zawsze piec koniecznie z 3 blatów czy można upiec 1 i przekroić?
- piernik jest od razu miękki czy upiec go kilka dni wcześniej , jeśli tak to ile
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
herbata ma być chłodna. Ja zawsze piekę 3 oddzielne blaty, możesz spróbować jeden i pokroić, tylko wtedy czas pieczenia będzie dłuższy. Piernik jest miękki, ale jak to z piernikami bywa najlepiej upiec 2-3 dni wcześniej :)
UsuńPiernik pycha ja jeszcze posmarowałam jeden blat powidłami wyszło 🤩
OdpowiedzUsuńPyszny. Ja jeszcze smaruję cienko dżemem porzeczkowym. Rewelacja
OdpowiedzUsuń