Kruche ciasto z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek, czyli świetna propozycja dla zapracowanych. Placek szybko się robi i dobrze sprawdzi się do barszczu zamiast tradycyjnych pasztecików i krokietów
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól i pieprz
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka i masło siekamy oraz zagniatamy ciasto (jeżeli jest trudno zagnieść można dodać łyżkę śmietany). Ciasto dzielmy na pół i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut. W międzyczasie kapustę gotujemy do miękkości, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do odparowania wody. Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody (można ją posiekać) i mieszamy z pieczarkami, jajkiem i kaszą manną. Farsz w razie potrzeby doprawiamy. Jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Następnie równomiernie rozkładamy farsz.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy farsz i nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min. Placek najlepiej smakuje podany na ciepło z barszczem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie imprezowe przekąski kapusta kiszona placek do barszczu przekąski wytrawne ciasto
Bardzo fajna propozycja. Lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, czego ja na to nie wpadłam, zapisuję przepis na święta, już nie będę męczyć się z kapuśniaczkami
OdpowiedzUsuńZ daleka można by rzecz, że to placek na słodko. To by się dopiero człowiek pomylił. U mnie takie pyszności do barszczyku są podawane w formie mini-bułeczek. Ale placek muszę przetestować. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie pomysł z plackiem rewelacja
OdpowiedzUsuńfajowe i można kombinować z farszem, zrobię na dniach, jak zasmakuje to na święta będzie obowiązkowo
OdpowiedzUsuńczy placek można zamrozić przed świętami?
OdpowiedzUsuńtak można :) Pozdrawiam!
UsuńCiekawy pomysł, jeszcze takiego ciasta nie jadłem. Może już czas spróbować? 😊🍁🍃🌸🌿🌳🍂🌿
OdpowiedzUsuńhttp://magicznyswiatroslin.blogspot.com/
czy placek wyjdzie z farszem mięsnym? chyba tak piecze się 50min
OdpowiedzUsuńtak, powinien wyjść, widziałam takie placki też z mięsnym farszem :)
Usuńugotować kapustę kiszoną? to konieczne?
OdpowiedzUsuńobawiam się, że kapusta się nie upiecze i będzie twarda :)
UsuńPrzeciez Faraz jest z ugotowanej kiszonej kapusty🤗😉
UsuńWitam mam pytanko czy kruche mięknie pod wpływem czasu lub farszu? I jak najlepiej podgrzać przed podaniem w piekarniku??
OdpowiedzUsuńA można zrobić w formie babeczki?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń