Chrupiące, drożdżowe roladki z czerwonym pesto, czosnkiem oraz natką pietruszki. Smakowita i ładnie prezentującą się przekąska na różne imprezy
Składniki:
- około 4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 190 g czerwonego pesto
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko. Wsypujemy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do dużego naczynia dodajemy pozostałą mąkę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz ostudzone masło. Z wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto (jeżeli klei się do rąk, dosypujemy mąkę). Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. W międzyczasie pesto mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobno pokrojoną natką pietruszki. Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości 3 mm i rozsmarowujemy na nim pesto z czosnkiem oraz pietruszką.
Potem zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku (jak roladę) i kroimy na małe roladki o szerokości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (jeszcze urosną). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. przez 20 min. Roladki są bardzo dobre zaraz po upieczeniu i na zimno.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czerwone pesto imprezowe przekąski pesto przekąski ślimaczki ślimaczki ze pesto
jakie fajne i smakowite:)
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory? Mniam. Chcę spróbować tych ślimaczków! Wszystko, co z suszonymi pomidorkami lubię, oj lubię :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńkażda piekarnia się chowa
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na imprezę - zamiast tradycyjnych kanapeczek :)
OdpowiedzUsuńzazwyczaj robił;am je na słodko, ale z suszonych pomidorami może być pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper bułeczki :) w sam raz do pracy lub na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńIdealna przekąska na Sylwestra, trzeba zrobić...
OdpowiedzUsuńZrobiłam, są pyszne. Polecam przepis....
OdpowiedzUsuń