Pyszne, miodowe ciasto z nutką cynamonu, przekładane masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi. Posypane chrupiącym krokantem z ziaren słonecznika. Blaty są miękkie już po kilku godzinach
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki tortowej,
- 3/4 szklanki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 125 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 l mleka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 70 g masła
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 słoik powideł śliwkowych (310 g, najlepiej domowych)
- 50 g łuskanego słonecznika
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- wiórka kokosowe
Z podanych wyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy osobno w 180 st. około 10 min., do zarumienienia.
Po wystudzeniu każde ciasto smarujemy powidłami. Następnie przygotowujemy krem. Z mleka odlewamy 1 1/2 szklanki, resztę zagotowujemy z cukrami i masłem. Do odlanego mleka dodajemy mąki, jajko, żółtko i wszystko dokładnie roztrzepujemy. Powstałą mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko. Intensywnie mieszamy, aby nie było grudek i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę przekładamy kolejno na dwa blaty posmarowane powidłami i układamy je jeden na drugim. Potem krem przykrywamy ostatnim blatem, powidłami do góry. W międzyczasie robimy krokant. Na patelnię kładziemy masło i wsypujemy cukier oraz ziarna słonecznika (można też użyć orzechy lub migdały). Wszystko mieszamy i prażymy na rumiano. Następnie studzimy i wierzch ciasta posypujemy najpierw wiórkami, a potem krokantem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto miodowe miodowe z masą i powidłami miodownik miodownik z masą i powidłami miód
Uwielbiam miodownik! Ze słonecznikiem jeszcze nie robiłam, u mnie zazwyczaj orzechy włoskie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie miodowe ciasta :) Ja wprawdzie pomijam powidła śliwkowe ale to już kwestia indywidualna :)
OdpowiedzUsuńMiodownik z powidłami? Kocham od dzieciństwa. Oj zjadłabym :) Najlepiej z dokładką.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
jakoś do miodownika wolę orzechy, ale Twojej wersji ze słonecznikiem również chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie 😊 czy słonecznik może być solony?
OdpowiedzUsuńjeżeli lubisz słony posmak w cieście to oczywiście, że tak :)
UsuńJaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuń22x33
Usuńdziekuje za dobry przepis
OdpowiedzUsuń