Szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki idealne jako ozdoba na choinkę
Ilość: 80 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 70 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło, miód i cukier oraz odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika i sodą.
Następnie do mąki dodajemy przestudzoną masę miodową i wbijamy jajko. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto i odstawiamy na około 30 min. W tym czasie ciasto stwardnieje i zrobi się elastyczne, będzie idealne do rozwałkowania i wycinania pierniczków. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy foremkami pierniczki, w każdym ciasteczku robimy za pomocą słomki dziurkę na nitkę. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 12-15 min. Upieczone pierniczki można ozdobić np. lukrem, ale polecam dać mniej cukru do ciasta, ponieważ ozdobione wyjdą bardzo słodkie.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciastka ciastka na święta pierniczki pierniczki na choinkę pierniczki na święta pierniki i pierniczki świąteczne pierniczki
W święta pierniczkom nie odmawiam - wiadomo :) Piękne, klasyczne, apetyczne!
OdpowiedzUsuńIdealne, żeby powiesić je na choince i cieszyć się nimi jako ozdobą i... przegryzką :D
Pozdrowionka przedświąteczne! :)
pięknotki aromatyczne, ja się nie wyrobiłam by zrobic ;)
OdpowiedzUsuńZrobilam wszystko zgodnie z przepisem i ciasto nadal sie klei.Co moze byc przyczyna?
OdpowiedzUsuńczy ciasto dobrze wystygło? może trzeba dodać odrobinę więcej mąki :)
Usuń