Piernikowa fantazja

Wilgotny, korzenny piernik przełożony pysznym kremem z bitej śmietany połączonej z galaretką agrestową oraz plastrami ananasa. To fantastyczny pomysł na ciasto piernikowe nie tylko na świąteczny stół

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

ciasto:
  • 130 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g miodu
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
krem:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • ananas z puszki (340 g)
polewa:
  • czekolada gorzka
  • 1 łyżka masła
  • 7 łyżek mleka 
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe



Przygotowanie:


Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika, kardamonem (jeżeli nie mamy, dajemy 2 łyżeczki przyprawy do piernika) i sodą. Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli dodajemy do wcześniej utartej masy. Jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzenym do 170 st. przez około 40 min. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na połowę. W międzyczasie przygotowujemy krem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej, przegotowanej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia. 



Następnie ubijamy śmietanę z cukrem i powoli wlewamy galaretkę. Wszystko delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Na pierwszym blacie ciasta układamy plastry ananasa i pokrywamy je kremem. Potem przykrywamy go drugim blatem i polewamy polewą czekoladową (składniki rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy). Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Najciekawszy piernik jaki do tej pory zobaczyłam. Musi być pyszny! Ależ mi zrobiłaś smaka na piernik... a tu jeszcze do Świąt trzeba poczekać dzień :D
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis na piernik. Zapisuję i na święta piekę, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy galaretka ma być tężejąca czy płynna ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprawdzony przepis. Polecam!

    OdpowiedzUsuń