Ciasto a la wuzetka


Szybki w przygotowaniu biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem na bazie kremówki

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
poncz do nasączania:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • aromat śmietankowy
krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
polewa:
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe
  • bułka tarta i masło do przygotowania formy




Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo cały czas ubijając wsypujemy cukier puder i dodajemy po jednym żółtku. Powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 


Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 35 min. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalamy śmietan-fixami. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty i nasączamy je wodą wymieszaną z aromatem. Następnie przekładamy je kremem. Wierzch ciasta smarujemy polewą przygotowaną z rozpuszczonego masła, mleka, cukru i kakao oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Fajne ciacho i normalnie zjadłabym ze smakiem... ale od Nowego Roku staram się ograniczać słodkości :)
    Pozdrawiam, miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ciasto, poproszę kawałeczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ileż pyszności u Ciebie. zakochałam się w choinkach i pierniczkach. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i z pewnością pysznie :-) a do tego elegancko się prezentuje, czego chcieć więcej:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko co jest a'la wuzetka to już to lubię ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje sie nieźle, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń