Szybki w przygotowaniu biszkopt kakaowy przełożony delikatnym kremem na bazie kremówki
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
poncz do nasączania:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- aromat śmietankowy
krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
polewa:
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
dodatkowo:
- wiórka kokosowe
- bułka tarta i masło do przygotowania formy
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo cały czas ubijając wsypujemy cukier puder i dodajemy po jednym żółtku. Powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 35 min. Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalamy śmietan-fixami. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty i nasączamy je wodą wymieszaną z aromatem. Następnie przekładamy je kremem. Wierzch ciasta smarujemy polewą przygotowaną z rozpuszczonego masła, mleka, cukru i kakao oraz posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt biszkopt kakaowy bita śmietana ciasta ciasto ala wuzetka ciasto wuzetka
Fajne ciacho i normalnie zjadłabym ze smakiem... ale od Nowego Roku staram się ograniczać słodkości :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, miłego wieczoru :)
Pyszności ciasto, poproszę kawałeczek! :D
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-)
OdpowiedzUsuńIleż pyszności u Ciebie. zakochałam się w choinkach i pierniczkach. :)
OdpowiedzUsuńProsto i z pewnością pysznie :-) a do tego elegancko się prezentuje, czego chcieć więcej:-)
OdpowiedzUsuńWszystko co jest a'la wuzetka to już to lubię ;) :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje sie nieźle, musi być pyszne
OdpowiedzUsuń