Szybkie i proste w przygotowaniu karnawałowe słodkości o fantazyjnych kształtach
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki wódki
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując partiami wlewamy mleko, wódkę i wsypujemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ubite przekładamy do ciasta oraz mieszamy. Na średnim ogniu w garnku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (można użyć też butelki z małym otworem) i lejemy na rozgrzany olej tworząc wzorki. Chrust smażymy z obu stron na rumiano.
Usmażony odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust ciasta faworki karnawał lane faworki lany chrust tłusty czwartek
Rozbiłem już raz tym sposobem - efekt wizualny jest świetny. A ile przy tym może być zabawy :)
OdpowiedzUsuńTen przepisk jest świetny. :-) bardzo lubię taki chruścik - smaczny i prosty z zrobieniu. :-)
OdpowiedzUsuńtakich nie robiłam,a spróbuję któregoś dnia
OdpowiedzUsuńCzym można alkohol zastąpić?
OdpowiedzUsuńalkohol jest po to by ciasto nie chłoneło tłuszczu, lepiej go nie zastępować w smaku jest niewyczuwalny
Usuńmożna dodać odrobinkę octu, ale nie za dużo bo ciasto będzie kwaśne :) Pozdrawiam!
Usuńmuszę koniecznie wypróbować :) bo u mnie się czegoś takiego nie robiło nigdy
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Już zabieram się za lany chrust :)
OdpowiedzUsuńAle super. Dzisiaj koniecznie muszę to zrobić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, w sam raz na jutrzejszy wieczór :P
OdpowiedzUsuńAle fajne. Nigdy takich nie jadłam :-) muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Chciałbym spróbować ;)
OdpowiedzUsuńSuper, jak ja uwielbiam takie karnawałowe pyszności.
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam! Są przepyszne! Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Polecam i zapraszam na naszego bloga :)
OdpowiedzUsuńPo usmażeniu gąbka dla mnie niedobre
OdpowiedzUsuńCiasto (wg tego przepisu) jest zbyt rzadkie, a po usmażeniu ,,gąbka"
OdpowiedzUsuń