Lany chrust

Szybkie i proste w przygotowaniu karnawałowe słodkości o fantazyjnych kształtach

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki wódki
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując partiami wlewamy mleko, wódkę i wsypujemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę.



Ubite przekładamy do ciasta oraz mieszamy. Na średnim ogniu w garnku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (można użyć też butelki z małym otworem) i lejemy na rozgrzany olej tworząc wzorki. Chrust smażymy z obu stron na rumiano.


Usmażony odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. Rozbiłem już raz tym sposobem - efekt wizualny jest świetny. A ile przy tym może być zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepisk jest świetny. :-) bardzo lubię taki chruścik - smaczny i prosty z zrobieniu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takich nie robiłam,a spróbuję któregoś dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można alkohol zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alkohol jest po to by ciasto nie chłoneło tłuszczu, lepiej go nie zastępować w smaku jest niewyczuwalny

      Usuń
    2. można dodać odrobinkę octu, ale nie za dużo bo ciasto będzie kwaśne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. muszę koniecznie wypróbować :) bo u mnie się czegoś takiego nie robiło nigdy

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis. Już zabieram się za lany chrust :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super. Dzisiaj koniecznie muszę to zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny przepis, w sam raz na jutrzejszy wieczór :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne. Nigdy takich nie jadłam :-) muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajne! Chciałbym spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, jak ja uwielbiam takie karnawałowe pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś zrobiłam! Są przepyszne! Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności :) Polecam i zapraszam na naszego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po usmażeniu gąbka dla mnie niedobre

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto (wg tego przepisu) jest zbyt rzadkie, a po usmażeniu ,,gąbka"

    OdpowiedzUsuń