Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu małe pączki na jeden kęs
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 jajko
- 30 g masła
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka wódki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, wbijamy jajko, dodajemy wódkę, śmietanę i masło. Całość mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto lekko klei się do rąk (przypomina ciasto na oponki serowe), ale nie polecam dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki wyjdą za twarde.
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy porcjami pączki. Smażymy z obu stron na jasnobrązowy kolor. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ślicznie wyglądają te pączusie :-) Podkradam jednego ;-)
OdpowiedzUsuńCudowne, uwielbiam takie małe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
urocze są te małe pączusie :)
OdpowiedzUsuńSmakowitości aż ślinka cieknie, jutro robimy😋
OdpowiedzUsuńhttp://genypoojcu.blogspot.com/?m=0
Zrobilam sa pycha ! ��������
OdpowiedzUsuń