Miękkie i wilgotne dzięki ziemniakom pączki, idealne jako alternatywa dla tych tradycyjnych
Ilość: około 40 sztuk
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 1 kieliszek wódki
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki cukru
- około 50 ml likieru adwokat
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie dobrze dusimy z masłem, aby nie było grudek (można zmielić lub przecisnąć przez praskę). Drożdże kruszymy do miski oraz mieszamy z letnim mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 min. do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy przestygnięte ziemniaki, sól, wbijamy jajka, wlewamy wódkę i całość mieszamy.
Do masy wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Ciasto wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie lekko je wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką wycinamy krążki. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy krem. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimy budyń oraz adwokat. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki oraz posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki pączki z ziemniakami pączki ziemniaczane pączki ziemniaczane kremem budyniowym pączki ziemniaczane z budyniem tłusty czwartek
uwielbiam te pączki :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda cudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Pysznie wyglądają. :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te z ziemniakami, smażę takie od lat! z budyniem jeszcze nie próbowałam, wolę tradycyjne, z marmoladą różaną...
OdpowiedzUsuńZ budyniem, mmm uwielbiam))
OdpowiedzUsuńnigdy takich nie próbowałam,wyglądają naprawdę smakowicie
OdpowiedzUsuńPiękne pączusie :)
OdpowiedzUsuńhm pączki z ziemniakami takich jeszcze nie próbowałam :) wyglądają niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne pączusie, skradłabym od razu kilka :D
OdpowiedzUsuńMasakra *.* Po prostu genialnie wyglądają! Zorbie podejście do zrobienia ich ale i tak pewnie nie wyjdą tak ładne jak te.
OdpowiedzUsuńObłędne pączki!
OdpowiedzUsuńWypróbuję. Dawno już o nich myślałam, ale jakoś nie miałam do tej pory odwagi, a tu proszę!
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie i pewnie smakują tak samo ;-)
Świetnie wyglądają. Wypróbuję przepis w ten weekend :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast robionego budyniu można dać ten z torebki?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń