Pączki ziemniaczane z budyniem

Miękkie i wilgotne dzięki ziemniakom pączki, idealne jako alternatywa dla tych tradycyjnych

Ilość: około 40 sztuk

Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 kieliszek wódki
  • szczypta soli
krem budyniowy:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • około 50 ml likieru adwokat
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie dobrze dusimy z masłem, aby nie było grudek (można zmielić lub przecisnąć przez praskę). Drożdże kruszymy do miski oraz mieszamy z letnim mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 min. do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy przestygnięte ziemniaki, sól, wbijamy jajka, wlewamy wódkę i całość mieszamy. 



Do masy wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Ciasto wkładamy do miski, oprószamy mąką i przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 



Gdy ciasto wyrośnie lekko je wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką wycinamy krążki. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy krem. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. 



Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimy budyń oraz adwokat. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewamy pączki oraz posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. uwielbiam te pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda cudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te z ziemniakami, smażę takie od lat! z budyniem jeszcze nie próbowałam, wolę tradycyjne, z marmoladą różaną...

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy takich nie próbowałam,wyglądają naprawdę smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. hm pączki z ziemniakami takich jeszcze nie próbowałam :) wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega apetyczne pączusie, skradłabym od razu kilka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Masakra *.* Po prostu genialnie wyglądają! Zorbie podejście do zrobienia ich ale i tak pewnie nie wyjdą tak ładne jak te.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbuję. Dawno już o nich myślałam, ale jakoś nie miałam do tej pory odwagi, a tu proszę!
    Wyglądają fantastycznie i pewnie smakują tak samo ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyglądają. Wypróbuję przepis w ten weekend :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast robionego budyniu można dać ten z torebki?

    OdpowiedzUsuń