Pyszny makaron nadziewany farszem mięsno - pieczarkowym zapiekany w sosie pomidorowym
Składniki:
farsz:
- 1 kg pieczarek
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- majeranek
sos:
- 1 puszka pomidorów całych
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 cebula
- 500 g makaronu paccheri (duże, krótkie rurki)
- masło do nasmarowania naczynia
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość smażymy, dodajemy mięso mielone oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Rurki makaronowe nadziewamy przygotowanym farszem i układamy je stojąco w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. W międzyczasie w wysokim naczyniu blendujemy pomidory z puszki z koncentratem, cebulą i wodą. Sos wylewamy na rurki makaronowe (powinny być całe przykryte sosem). Tak przygotowane pieczemy pod przykryciem w 180 st. przez 25 min., a następnie 20 min. pieczemy bez przykrycia. Przed podaniem makaron posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
makaron makaron faszerowany makaron paccheri makaron rurki nadziewany makaron obiad rurki rurki makaronowe rurki nadziewane mięsem i pieczarkami
Kocham takie makarony nadziewane 'czymś' . Na pewno wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
to musi być pyszne :) i makaron i mięcho i jeszcze zapieczone w pomidorkach :D na taki obiad mnie namawiać nie trzeba :D
OdpowiedzUsuńPyszny jest taki makaron z mięskiem :-)
OdpowiedzUsuńTeż takie cuda robię i uwielbiam. Makaron tak zapiekany jest pyszny. Zauważyłaś, że jakoś inaczej smakuje, niż zapiekany tradycyjnie :) Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda meeega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjaki smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńCzy te rurki makaronu do których nakładamy farsz mają być ugotowane wcześniej ? Czy do surowych rurek włożyć farsz i dopiero całość zapiekać ?
OdpowiedzUsuńfarsz nakładamy do surowych rurek :)
UsuńDziękuję za info, mam zamiar jutro to danie na obiadek zrobić, pozdrawiam :)
Usuń