Szneki z glancem

Delikatne, poznańskie drożdżówki skręcone spiralnie na kształt ślimaka z lukrem. Wyborne bułeczki na śniadanie lub kolację do kubka kakao, herbaty czy kawy

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

ciasto: 
  • około 500 g przesianej mąki tortowej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/4 łyżeczki soli
lukier: 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu do ciast według uznania np. migdałowy



Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wlewamy lekko letnie mleko, dodajemy 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 5 łyżek mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15- 20 min.). W międzyczasie w dużym naczyniu ubijamy 2 całe jajka, 1 żółtko (białko pozostawiamy do smarowania) z solą oraz pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn, pozostałą mąkę i wszystko mieszamy. Na koniec porcjami wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto (nie może kleić się do rąk, w razie potrzeby dodać mąki). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.



Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka robimy wałeczki o grubości 2 cm i zawijamy spiralnie ruchem na około w ślimaczki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.



Potem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy je w temp. 180 st. przez 20 min., aż się zarumienią. Upieczone drożdżówki studzimy i przygotowujemy lukier. Cukier puder łączymy z wodą, sokiem z cytryny oraz aromatem i ucieramy do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody lub cukru (musi być dość gęsty). Przestudzone szneki smarujemy powstałym lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie upiekłam są pycha , nie przypominają ślimaczków , ale następnym razem się poprawię😜

      Usuń
  2. u nas na Kaszubach też się mówi na takie drożdżówki szneki z glancem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. urocze te drożdżówki porywam jedną do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieci pałaszowały, aż się uszy trzęsły dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis po raz pierwszy je zrobilam.moze nie wyszly tak ladnie ale byly przepyszne...wazne ze dziecia smakowalo..

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można takie drożdżówki zrobić z jabłkiem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna zmienic na drozdze suche ile ich wtedy dac?

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno zrobię, już mam smak

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i wszyscy się w nich zakochał. Przepis sprzedany ��super strona. Dziekuje i będę korzystała z "obżarciucha"��pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszły przepyszne. Polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię już drugi raz. Są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaki z dzieciństwa, takie robiła nasza babunia.... wszyscy się nimi zajadali.

    OdpowiedzUsuń
  14. Są pyszne, robimy je często. Przepis bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta nazwa zaczerpnięta z j.niemieckiego.szneki to znaczy ślimak a glanz znaczy błyszczące,powinny bardziejpochodzi ze Śląska lub zachodniopomorskiego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to nazwa nie tylko popularna w Poznaniu , ale w Bydgoszczy też. Zarówno Poznań jak i Bydgoszcz, zresztą jak cała Wielkopolska, Kujawy do 1918 roku leżały w zaborze pruskim. Stąd taka nazwa w tym regionie. Niestety naleciałości są spuścizną historyczną, a jest ich na tych ziemiach trochę.

      Usuń
    2. Przytoczę jeden przykład, miałam 15 lat i byłam na wakacjach u Babci, chciała powiesić sweter w szafie mówiąc do mnie przynieś bigiel , nie wiedziałam co to jest😊

      Usuń
  16. Czy można zrobić z kruszonką?

    OdpowiedzUsuń
  17. A na diecie bezglutenowej można zastąpić inna maka? Czy już nie będą tak smaczne 😥

    OdpowiedzUsuń
  18. Drożdżówki przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  19. Drożdżówki przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie je robię 😉

    OdpowiedzUsuń
  21. Niebo w gębie, są bardzo smaczne....

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie dzisiaj pierwszy raz je robiłam,i jak na pierwszy raz wyszły super.Nastepnym razem dodam do nich ser biały

    OdpowiedzUsuń
  23. Będę robić po wszystkich świętych

    OdpowiedzUsuń
  24. Widziałam przepis potem zagubiłam fajnie że znalazłam,na pewno zrobię lubię drożdżowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
  25. Drożdżówki pyszne, pierwsze zrobiłam z lukrem, dzisiaj będą z kruszonką.
    W przepisie za mała ilość mąki, trzeba dać więcej

    OdpowiedzUsuń
  26. Z opisu wygląda OK. Rzuca się w oczy tylko duża ilość płynu. I faktycznie. Proporcje są mocno niedobrane. Myślę, że "szklanka" autora ma około 150ml, podczas gdy normalna szklanka ma 250ml. Jest tylko 500g mąki, ale za to 250ml mleka, 150g stopionego tłuszczu i 2 pełne jajka + jedno żółtko. Taka ilość mokrych składników raczej sugeruje około kilograma mąki. Nawet sugerowana ilość drożdży jest bardziej na kilogram mąki, bo 50g na 500g mąki to kosmos. Chodź może to po prostu brak precyzji w podawaniu ilości na "szklanki" (które mają bardzo różne pojemności).

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam,czym bym mogla zastąpic masło?

    OdpowiedzUsuń
  28. Moje ulubione, poznańskie drożdżówki, polecam są bardzo smaczne.....

    OdpowiedzUsuń