Zdrowsza i lżejsza wersja pączków z aromatyczną marmoladą z dodatkiem róży
Ilość: 25 sztuk
Składniki:
- 25 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 szklanki mąki
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 25 orzechów włoskich w skorupkach
- olej
- mąka do oprószenia orzechów
- marmolada + konfitura z róży
Przygotowanie:
W misce w letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże i dwie łyżki cukru. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn przykryty ściereczką na około 20 min. W międzyczasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, wlewamy masło, wbijamy jajko, mieszamy i zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 min.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 1/2 cm. Szklanką wycinamy kółka.Orzechy myjemy, osuszamy i skrapiamy olejem oraz obtaczamy w mące.
Orzechy układamy na krążkach wyciętych z ciasta i dociskamy je. Tak przygotowane pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 25 min. Po wyjęciu z piekarnika, z pączków usuwamy orzechy, a w ich miejsce wkładamy po łyżeczce marmolady wymieszanej z różą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta dietetyczne pączki inaczej karnawał pączki pączki z piekarnika tłusty czwartek
Bardzo fajne pączki. Już mi smakują :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńale cudowne:)
OdpowiedzUsuńale pomysł z tymi dziurkami po orzechach, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńJako, że dbam o figurę to takie dietetyczne pączki są w sam raz dla mnie :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy przepis. Wyglądają apetycznie pomimo mniejszej ilości kalorii :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiliście...
OdpowiedzUsuń