Soczyste podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście z pieczarkami. Bardzo łatwy sposób na pyszne danie obiadowe
Składniki:
- około 1 kg podudzi z kurczaka (8 szt.)
- 800 g kiszonej kapusty
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- około 200 ml bulionu (opcjonalnie woda)
- olej
Przygotowanie:
Majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości i przestygniętą odciskamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki i podsmażamy na patelni. Do podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę i koncentrat pomidorowy oraz mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą, a na niej układamy podudzia.
Całość podlewamy bulionem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. i pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. do zarumienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona kurczak kurczak na obiad kurczak po zbójnicku obiad podudzia podudzia pieczone na kiszonej kapuście podudzia po zbójnicku
Mięsko to ja bardzo lubię. :-) Pysznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. :-)
OdpowiedzUsuńOjej ale super Musi być nieziemskie Kradne pomysl Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Zjadła bym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam takie dania☺
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMięsko to ja bardzo lubię :) Pycha !
OdpowiedzUsuńjak smakowicie:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda ten kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Pyszny i bardzo smakowity kurczaczek :) <3
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!
OdpowiedzUsuńOoo widzę kapustka króluje :)
OdpowiedzUsuńale to musi być dobre !
OdpowiedzUsuńtakie szybkie dania zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuńTaki kurczaczek to paluszki lizać ;)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak, mmmm :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/
wlasnie siedzi w piekarniku i czeka na gosci. Dziekuje za przepis i pozdrawiam!Kasia
OdpowiedzUsuńMusi to być pyszne!
OdpowiedzUsuńO kurczaku na kapuście kiszonej słyszałam już nie raz, ale jakoś nie odważyłam się do tej pory zrobić ;) Wygląda jednak przeapetycznie i chyba się w końcu skuszę :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :) tylko kapusta powinna byc jakos doprawiona....a tu nic nie pisze w przepisie :)
OdpowiedzUsuń