Pyszny pasztet z kaczki z dodatkiem warzyw pod serową pierzynką, posypany chrupiącymi ziarnami słonecznika. Jest delikatny w smaku, a zarazem wykwintny
Wymiary naczynia: 25x35 cm i 12x26 cm
Składniki:
- cała kaczka z podrobami (około 2 - 2,5 kg)
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 4 cebule
- 2 jajka
- sól i pieprz
- majeranek
- 250 g serka mascarpone
- 250 g białego sera półtłustego
- 1 kulka mozzarelli
- 2 białka
- 2 cebule
- ziarna słonecznika na wierzch
- smalec wieprzowy + bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy, dzielimy na porcje i gotujemy razem z podrobami w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z wody, studzimy i obieramy z kości. Marchewki i pietruszki myjemy, gotujemy do miękkości i przestygnięte obieramy. Mięso, skórę i podroby z kaczki oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa z warzywami wbijamy jajka i całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz dokładnie wyrabiamy. Naczynia żaroodporne smarujemy smalcem i wysypujemy bułką tartą. Masę mięsno-warzywną przekładamy do foremek.
W międzyczasie przygotowujemy pierzynkę serową. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski wkładamy ser biały, serek mascarpone i mozzarellę, dodajemy dwa białka, cebulkę oraz całość blendujemy, masę serową możemy posolić do smaku. Następnie wykładamy ją na pasztet i wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godzinę. Upieczony odstawiamy do wystygnięcia. Pasztet najlepiej wstawić do lodówki, aby lepiej się kroił.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina domowy pasztet kaczka pasztet pasztet pod pierzynką pasztet z kaczki pasztet z kaczki z serem przekąski
Bardzo ładnie się prezentuje pasztecik. :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, pasztet musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńta pierzynka zmienia całkowicie nudny pasztet w ciekawe danie
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, szczególnie fajna ta pierzynka :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pasztet! :)
OdpowiedzUsuńPasztetu z kaczki jeszcze nie jadłam - zwykle delektowałam się takim z królika albo drobiowym. Podbieram przepis do wypróbowania przy najbliższej okazji bo bardzo mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zrobiła, ale mam problem z jakimkolwiek drobiem. Ugotowany np. kurczak na drugi dzień strasznie mi śmierdzi. Tylko świeży jest smaczny. Dodam, że jest on bardzo dobrej jakości, nie taki z marketu.
OdpowiedzUsuń