Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto z delikatnym kremem chałwowym, kakaowymi herbatnikami i chrupiącymi ziarenkami sezamu. Idealne dla wielbicieli chałwy
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 600 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 400 g chałwy waniliowa
- 200 g masła
- około 330 g herbatników kakaowych (45 szt.)
- 4 łyżki ziaren sezamu
Proszek budyniowy mieszamy w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę. Cały czas ucierając partiami dodajemy zimny budyń oraz pokruszoną chałwę.
Z przygotowanej masy odkładamy 3 łyżki. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki wykładamy 1/2 masy. Następnie układamy warstwę herbatników i drugą część masy oraz przykrywamy resztą herbatników. Wierzch smarujemy pozostawioną masą. Sezam podprażamy na suchej patelni i ostygniętym posypujemy ciasto.
Gotowe wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chałwa chałwowiec chałwowiec bez pieczenia ciasta ciasto bez pieczenia krem chałwowy masa chałwowa sezam top ciasta bez pieczenia
Niezwykle smakowicie wygląda. Chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńMmm, ten chałwowy krem to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńuroczo się prezentuje i z pewnością jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! :D
OdpowiedzUsuńPalce lizać!
OdpowiedzUsuńOj, jak mnie kusisz. Uwielbiam chałwę, więc kto wie, czy nie dam się namówić na zrobienie takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie po prostu. Dzisiaj robie zobaczymy jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńUcierając masz na myśli nadal miksować czy mieszamy już wtedy łyżka?
OdpowiedzUsuńcały czas miksować :) Pozdrawiam!
UsuńMam pytanie,czy budyń ma być z cukrem?
OdpowiedzUsuńbudyń bez cukru, ponieważ chałwa jest bardzo słodka :)
UsuńDziękuje bardzo.zrobię na święta niespodziankę bratu,bo uwielbia chałwę
UsuńBudyń robimy według przepisu?
Usuń"Proszek budyniowy mieszamy w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia."
UsuńDzisiaj będę robić to ciasto już na święta,ale mam problem,moja forma to wymiar 24x35 więc trochę większa,może uda mi się jeszcze dziś uzyskać odpowiedź jak wobec tego powinnam zmienić proporcje składników?będę wdzięczna za szybka pomoc��
OdpowiedzUsuńja tez mam wieksza forme :) i zrobie polowe masy wiecej :) i jedna warstwe wiecej herbatnikow zeby bylo wyzsze :)
Usuńskładniki należy zwiększyć minimum o 1/4 :)
UsuńCzy herbatnikow nie powinno byc 45 ?
OdpowiedzUsuńoczywiście 45 :)
UsuńNa wierzchu ciasta jest ziaren sezamu zamiast orzech można?
OdpowiedzUsuńmożna
Usuńczy budyń słodzimy tak jak jest w przepisie czy wystarczy ta słodycz z chałwy
OdpowiedzUsuńbudyniu nie słodzimy, bo ciasto będzie mega słodkie
UsuńZrobiłam. Ale w większej formie. Składniki x2. Pyszne, aczkolwiek dużo się nie da zjeść. Najlepsze było po 2 dniach, gdy dobrze się "przegryzlo". Sezam daje niesamowity efekt smakowy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam a czy może być miej chałwy żeby nie było bardzo słodkie
OdpowiedzUsuńTak
UsuńMam pytanie a budynie mają być takie na pół litra mleka czy te większe.
OdpowiedzUsuńna pół litra
Usuń