Cielęcina w sosie chrzanowym



Delikatne mięso z cielęciny zapieczone w aromatycznym sosie chrzanowym. Proste, a zarazem eleganckie danie

Składniki:

  • około 1 1/2 kg karczku cielęcego (u mnie związany nitkami)
  • przyprawa zioła do mięs delikatnych
  • sól i pieprz
sos chrzanowy:
  • 1 łyżka chrzanu ostrego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • szczypiorek do posypania




Przygotowanie:

Karczek cielęcy myjemy, osuszamy i nacieramy ziołamy do mięs delikatnych, solą i pieprzem oraz odstawiamy do zamarynowania na około 1 godz. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Mięso pieczemy około 1,5 godz. W międzyczasie chrzan, śmietanę, mąkę i wodę dobrze mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie cielęcinę zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.


Upieczony karczek cielęcy wyjmyjemy i kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy posypany szczypiorkiem. Cielęcina najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Nigdy sama nie robiłam sosu chrzanowego Musze wyprobowac Twój przepis Bardzo mi się podoba to danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cielęcinka to jedno z mięs, które bardzo lubię. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię cielęcinę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy, przenigdy nie używa się pieprzu do cielęciny. Wtedy robi się z niej wieprzowina. Szkoda mięsa

    OdpowiedzUsuń