Delikatne mięso z cielęciny zapieczone w aromatycznym sosie chrzanowym. Proste, a zarazem eleganckie danie
Składniki:
- około 1 1/2 kg karczku cielęcego (u mnie związany nitkami)
- przyprawa zioła do mięs delikatnych
- sól i pieprz
- 1 łyżka chrzanu ostrego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Karczek cielęcy myjemy, osuszamy i nacieramy ziołamy do mięs delikatnych, solą i pieprzem oraz odstawiamy do zamarynowania na około 1 godz. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Mięso pieczemy około 1,5 godz. W międzyczasie chrzan, śmietanę, mąkę i wodę dobrze mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie cielęcinę zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.
Upieczony karczek cielęcy wyjmyjemy i kroimy w plastry, polewamy sosem i podajemy posypany szczypiorkiem. Cielęcina najlepiej smakuje z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Nigdy sama nie robiłam sosu chrzanowego Musze wyprobowac Twój przepis Bardzo mi się podoba to danie
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńCielęcinka to jedno z mięs, które bardzo lubię. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńkonkretne danie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cielęcinę:)
OdpowiedzUsuńNigdy, przenigdy nie używa się pieprzu do cielęciny. Wtedy robi się z niej wieprzowina. Szkoda mięsa
OdpowiedzUsuń