Kurczak z pieczarkami w sosie porowym

Soczysty filet z kurczaka nadziany pieczarkami i zapieczony w sosie porowym. Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie obiadowe

Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 330 g śmietany 12%
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • przyprawa staropolska



Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Każdą część kurczaka nacinamy tak, aby powstała kieszonka. Następnie nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym.



Pora myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Wodę i śmietanę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z podsmażonym porem. Kieszonki z kurczaka nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy przyprawą staropolską oraz zalewamy porem ze śmietaną. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godzinę.


Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy: