Soczysty filet z kurczaka nadziany pieczarkami i zapieczony w sosie porowym. Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie obiadowe
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 duży por
- 330 g śmietany 12%
- 300 ml wody
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- przyprawa staropolska
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Każdą część kurczaka nacinamy tak, aby powstała kieszonka. Następnie nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pora myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła. Wodę i śmietanę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z podsmażonym porem. Kieszonki z kurczaka nadziewamy pieczarkami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy przyprawą staropolską oraz zalewamy porem ze śmietaną. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godzinę.
Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
filet z kurczaka kurczak kurczak na obiad kurczak nadziewany pieczarkami kurczak z pieczarkami kurczak z pieczarkami w sosie porowym obiad pierś z kurczaka por sos porowy
Niesamowicie apetycznie wygląda. :-) Z chęcią bym zjadła. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńza pieczarkami nie przepadam ale w takiej zapiekance zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń12 się zważy :)
OdpowiedzUsuńmożesz użyć 18%, ja używam 12% :) Pozdrawiam!
UsuńPrzepyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCzy naczynie na czas pieczenia należy przykryć?
OdpowiedzUsuńja piekłam bez przykrycia :)
Usuń