Milky way bez pieczenia

Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z mlecznym kremem i kakaowymi herbatnikami oblane czekoladą

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 400 g mleka w proszku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g masła
polewa czekoladowa:
  • 50 g masła 
  • 4 łyżki mleka 
  • 5 łyżek cukru 
  • 4 łyżki kakao
dodatkowo:
  • około 330 g herbatników kakaowych (45 szt.)



Przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier waniliowy, gotujemy i studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy i cały czas miksując wlewamy mleko oraz partiami wsypujemy mleko w proszku. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników, wykładamy połowę masy oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek. 



Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Ale prosty przepis, już mam pomysł na weekend, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niemal identycznie jak moja stefanka :) tylko to zupełnie różne smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. już się chłodzi w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie to wygląda i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy nie wyszedł Wam zagęsty ten krem wg tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli krem jest zbyt gęsty, należy dać więcej mleka :)

      Usuń
    2. Robiłam dokładnie wg proporcji z przepisu i ciastka w ogóle nie zmiękły. Myślę że 300ml mleka było by ok

      Usuń
  6. Ciastka są zbyt twarde,a krem za gesty,moze by je nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że przeczytałam komentarze, faktycznie krem za gęsty i dałam więcej mleka. Wstawiam do lodówki i czekam 🙂

    OdpowiedzUsuń