Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z mlecznym kremem i kakaowymi herbatnikami oblane czekoladą
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 400 g mleka w proszku
- 3/4 szklanki mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 200 g masła
- 50 g masła
- 4 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- około 330 g herbatników kakaowych (45 szt.)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier waniliowy, gotujemy i studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy i cały czas miksując wlewamy mleko oraz partiami wsypujemy mleko w proszku. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników, wykładamy połowę masy oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek.
Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto milky way milky way milky way bez pieczenia mleko w proszku top ciasta bez pieczenia
Ale prosty przepis, już mam pomysł na weekend, dzięki
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńwygląda niemal identycznie jak moja stefanka :) tylko to zupełnie różne smaki :D
OdpowiedzUsuńjuż się chłodzi w lodówce
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie proste przepisy lubię :)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto lubię :)
OdpowiedzUsuńCzy nie wyszedł Wam zagęsty ten krem wg tych proporcji?
OdpowiedzUsuńjeżeli krem jest zbyt gęsty, należy dać więcej mleka :)
UsuńRobiłam dokładnie wg proporcji z przepisu i ciastka w ogóle nie zmiękły. Myślę że 300ml mleka było by ok
UsuńCiastka są zbyt twarde,a krem za gesty,moze by je nasączyć?
OdpowiedzUsuńoczywiście, możesz je namoczyć w mleku :)
UsuńDobrze, że przeczytałam komentarze, faktycznie krem za gęsty i dałam więcej mleka. Wstawiam do lodówki i czekam 🙂
OdpowiedzUsuń