Ciasto bananowe bez pieczenia

Pyszny czekoladowy sernik na zimno z bananami pod puszystą śmietanką idealnie sprawdzi się na imprezy i nadchodzące święta

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa serowo - czekoladowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 śmetan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • 15 herbatników
  • 6 bananów



Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i kakao oraz pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Następnie cały czas ucierając partiami dodajemy masę czekoladową oraz ostygniętą żelatynę.



Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy herbatniki, wykładamy połowę masy oraz w odstępach układamy obrane, całe banany i przykrywamy je resztą masy. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta oraz wstawiamy je do lodówki do stężenia.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy: