Pyszny czekoladowy sernik na zimno z bananami pod puszystą śmietanką idealnie sprawdzi się na imprezy i nadchodzące święta
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa serowo - czekoladowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 śmetan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 15 herbatników
- 6 bananów
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło i kakao oraz pozostawiamy do przestygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Następnie cały czas ucierając partiami dodajemy masę czekoladową oraz ostygniętą żelatynę.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy herbatniki, wykładamy połowę masy oraz w odstępach układamy obrane, całe banany i przykrywamy je resztą masy. Następnie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta oraz wstawiamy je do lodówki do stężenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
banany ciasta ciasto bananowe ciasto bananowe bez pieczenia ciasto bez pieczenia ciasto z bananami sernik sernik bez pieczenia sernik czekoladowy sernik na zimno top ciasta bez pieczenia
bardzo smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda naprawdę rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :) Smacznie wygląda i nie jest skomplikowane :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) ja na pewno bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho 😍
OdpowiedzUsuńA kakao jakie dodać najlepiej ?
OdpowiedzUsuńja dodaję zwykłe, gorzkie kakao :)
Usuń