Koleżanka zdradziła mi przepis na idealne ciasto świąteczne. Robi je co roku, a jej rodzina nie wyobraża sobie Świąt bez tego ciasta. Ten pyszny makowy wypiek przełożony budyniowym kremem kokosowym, idealnie sprawdzi się też na inne, rodzinne uroczystości
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
blaty makowe:
- 10 białek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
- 100 ml przegotowanej wody
- płatki kokosowe
Przygotowanie:
Składniki na ciasto makowe dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Blaty pieczemy około 35 min. do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt makowy ciasta ciasto makowe ciasto makowo kokosowe ciasto z wiórkami kokosowymi krem kokosowy mak makowiec wiórki kokosowe
to musi być niebo w gębie
OdpowiedzUsuńWspaniałości, właśnie zapisałam. Zrobię to cudo na święta. Dziękuję za przepis. Od wtorku przejdę na dietę ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmam tylko jedno pytanko . Mak należy zmielic czy nie ?
OdpowiedzUsuńnie, mak dajemy sypki :)
UsuńAle parzy się mak czy też nie?
Usuńnie
Usuńwygląda baardzo apetycznie,przepis sobie zapiszę i wypróbuje któregoś dnia
OdpowiedzUsuńznam i lubię, a w Twojej wersji prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńCudo!!!
OdpowiedzUsuńMusę zjeść,muszę to zjeeeść! ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacho!:-)
OdpowiedzUsuńCzy moge zrobić ciasto z całości składników i upiec najpierw jeden blat a poźniej drugi? Czy to ciasto wytrzyma ok35 min czekania? Czy lepiej zrobić dwie osobne porcje tj z 5 białek, 50g masła, 0,5szkl cukru itd?
OdpowiedzUsuńradziłabym zrobić dwa oddzielne ciasta. Chyba, że chcesz to możesz z całości składników upiec jedno ciasto, a później przekroić na dwa blaty. Tylko musisz wtedy pamiętać, że troszkę wydłuży się czas pieczenia. Najlepiej sprawdzać patyczkiem :)
UsuńMam pytanie,mąka pszenna czy ziemniaczana do masy kokosowej?
UsuńDokładnie jaka mąka?
Usuńmąka pszenna tortowa :)
UsuńA co zrobić z resztą żółtek?
OdpowiedzUsuńmożna wykorzystać do czegoś innego, zrobić kruche ciasto albo użyć jako panierka :)
UsuńA blaszka jaki wymiar? czy to jest na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńwymiary formy podane są nad składnikami :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie skończyłam robić placek. Poza jedną wpadką z mojej winy gdzie musiałam jedna porcję wyrzucić (zapomnialam dodać masło do ciasta):D placek wyszedł fantastyczny! Polecam!
OdpowiedzUsuńPS zrobiłam jednak dwa osobne blaty i na wierzch zamiast płatków kokosowych użyłam migdały;)
Agnieszka K
Masło czy margaryna?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie masło :)
UsuńTo ma być prawdziwe masło czy margaryna?
OdpowiedzUsuńprawdziwe
UsuńNa blaszke o wymiarach 24x34 to zrobić z 1,5 składników czy najlepiej podwoić?
OdpowiedzUsuńskładniki trzeba zwiększyć minimum o 1/3, możesz zrobić też z 1,5 porcji. Jeżeli podwoisz porcję to wydaje mi się, że będzie to za dużo :)
UsuńZrobiłam. Z żółtek zrobiłam adwokata. Ciasto rewelacyjnie pyszne. Polecam
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam biszkopty ,ale coś mi nie wyrosły
OdpowiedzUsuńte biszkopty za duże nie rosną :)
UsuńCZY MAK DAJEMY SUCHY?
OdpowiedzUsuńtak suchy :)
UsuńCzego można użyć zamiast likieru do nasaczenia?
OdpowiedzUsuńmożesz nasączyć wodą rozmieszaną z aromatem lub herbatą :)
UsuńCzy można taki biszkopt upiec i zamrozić a za tydzień zrobić całe ciasto?
OdpowiedzUsuńjasne, możesz nawet zamrozić gotowe ciasto :)
Usuńmozna dodac kupiony mak niebieski mielony? czy to koniecznie musi byc suchy?
OdpowiedzUsuńZ mielonym nie robiłam, ale pewnie się sprawdzi
UsuńZrobilam ale juz wiem że krem trzeba zrobić podwójnie bo jest mało
OdpowiedzUsuńMój krem wychodzi za rzadki co robić, dodać żelatynę?
OdpowiedzUsuńczy aby na pewno był robiony wg przepisu, oczywiście można spróbować ratować żelatyną
UsuńCzy mozna dodać zapobiegawczo mąkę ziemniaczna i ile?
UsuńA można zrobić z takiego gotowego maku z puszki? Ale wtedy jakie składniki?
OdpowiedzUsuńmam musi być suchy
UsuńCzym można jeszcze posypać ciasto zamiast płatków kokosowych?
OdpowiedzUsuńczekoladą
UsuńMam podobny przepis, ale piekę jeden blat w tortownicy i kroję na 3 części, bez nasączania. Krem z mąką krupczatką.
OdpowiedzUsuńPrzekładam blaty kremem, smaruję odrobinę wierzch , zamykam w tortownicy i zalewam ubitą śmietaną z żelatyną.Boki smaruję kremem i posypuję wiórkami kokosowymi. Wierzch dekoruję kulkami rafaello, resztą kremu lub bitą śmietaną. Wychodzi cudowny tort.
Czy krem nie wychodzi za luźny? Czy mąka krupczatka wystarczy zamiast mąki pszennej czy trzeba dodać mąki ziemniaczanej?
Usuń