Szybka i pyszna wiosenna sałatka ze szczypiorkiem, szynką, serem żółtym, jajkami i kukurydzą oraz dodatkiem sosu majonezowego pod pierzynką z rzodkiewki
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5 jajek
- około 150 g sera żółtego
- około 150 g szynki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- mały kubek śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski wkładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i przykrywamy ją 1/2 sosu majonezowego. Następnie dajemy drobno pokrojony szczypiorek i szynkę pokrojoną w kostkę oraz rozsmarowujemy resztę sosu. Wykładamy pokrojony w kostkę ser żółty i starte na grubych oczkach jajka. Na wierzch dajemy startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę.
\
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka kukurydza rzodkiewka sałatka warstwowa sałatki ser żółty szczypiorek szynka wiosenna sałatka warstwowa
super pomysł na święta
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka :) Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńMam w swoim menu podobną jest pyszna 😋
OdpowiedzUsuńZrobiłam, choć nie dodałam sera i sos jogustowo - majonezowy (3:1).
OdpowiedzUsuńPycha! :D