Soczyste i aromatyczne mięso z indyka pieczone w rękawie ze świeżymi ziołami i czosnkiem znakomicie sprawdzi się na obiad lub jako wędlina na kanapki
Składniki:
- udo z indyka (około 1 1/2 kg)
- mała główka czosnku
- garść świeżego lubczyku
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
- przyprawa zioła do mięs delikatnych
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny i sól
- olej
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Udo z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nakłuwamy nożem i w dziurki oraz pod skórę wciskamy połówki ząbków czosnku. Zioła do mięs delikatnych, pieprz ziołowy, czarny i sól mieszamy z olejem oraz nacieramy indyka. Do rękawa wkładamy mięso, lubczyk, tymianek i oregano oraz zamykamy go zaciskami. Indyka w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Mięso pieczemy około 1 godz. i 30 min. Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub jako wędlina na kanapki.
Smacznego!
takie mięsne dania bardzo lubię :) Dla mnie propozycja idealna :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięsko, super na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńKonkretny i smaczny posiłek, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńtakiego indyka uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwspaniały ... lubię to
OdpowiedzUsuń