Indyk pieczony w ziołach



Soczyste i aromatyczne mięso z indyka pieczone w rękawie ze świeżymi ziołami i czosnkiem znakomicie sprawdzi się na obiad lub jako wędlina na kanapki

Składniki:

  • udo z indyka (około 1 1/2 kg)
  • mała główka czosnku
  • garść świeżego lubczyku
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego oregano
  • przyprawa zioła do mięs delikatnych
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny i sól
  • olej
dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia




Przygotowanie:

Udo z indyka myjemy i osuszamy. Mięso nakłuwamy nożem i w dziurki oraz pod skórę wciskamy połówki ząbków czosnku. Zioła do mięs delikatnych, pieprz ziołowy, czarny i sól mieszamy z olejem oraz nacieramy indyka. Do rękawa wkładamy mięso, lubczyk, tymianek i oregano oraz zamykamy go zaciskami. Indyka w rękawie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. 


Mięso pieczemy około 1 godz. i 30 min. Indyka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub jako wędlina na kanapki.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: