Pyszny makowy biszkopt z delikatną masą śmietankową i brzoskwiniami. Ciasto efektownie się prezentuje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt makowy:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 100 ml likieru kokosowego lub adwokat
- 100 ml przegotowanej wody
- brzoskwinie z puszki
- kilka herbatników lub ulubionych ciastek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Ciasto pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w cząstki. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Następnie miksując małym strumieniem wlewamy żelatynę. Ciasto makowe nasączamy likierem rozmieszanym z wodą. Na biszkopt wykładamy połowę masy, układamy pokrojone brzoskwinie i wykładamy resztę masy. Na wierzch kruszymy herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
brzoskwinie ciasta ciasto makowe z brzoskwiniami ciasto z brzoskwiniami mak piegusek piegusek z brzoskwiniami serek mascarpone
ciasto wygląda genialnie w przekroju
OdpowiedzUsuńbardzo lubię :) Prezentuje się fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda zachwycająco i tak leciutko. że nic tylko się częstować :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda wspaniale. Postaram się przygotować coś takiego w ten weekend dla siebie i mojego chłopaka - ja dobrze wiem, jak bardzo on kocha słodycze :)
OdpowiedzUsuńWitam.interesujący przepis! Mam jeden problem... co to za mak?zmielony? Taki suchy z torebki czy mokry z puszki/wiaderka?? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź������
OdpowiedzUsuńto jest zwykły, suchy mak, niemielony :) Pozdrawiam!
UsuńChętnie bym zjadła :))
OdpowiedzUsuńzapraszam także na mój blog:http://summerbloglei.blogspot.com/
A to biszkopt bez żołtek?
OdpowiedzUsuńtak, bez żółtek :)
UsuńWitam super przepis. Mam pytanko czym mogę zastąpić likier
OdpowiedzUsuńmożesz użyć wodę wymieszaną z aromatem lub sokiem z cytryny, herbatę, a nawet sok z brzoskwiń :)
UsuńZważyła mi się masa, co robię źle? Za chwilę spróbuję ponownie. Możecie coś podpowiedzieć? Robię dokładnie jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńZa ciepła żelatyna
UsuńZa mała ilość składników na taką blachę.
OdpowiedzUsuń