Puszysty biszkopt makowy z delikatną pianką, truskawkami i galaretką. Ciasto idealnie sprawdzi się na upalne dni
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt makowy:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 ml wrzątku
- około 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzątku
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Ciasto pieczemy około 30 min. do suchego patyczka.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Truskawki myjemy i przekrawamy na pół. Niewielką ilością masy śmietanowej smarujemy biszkopt makowy (aby truskawki przykleiły się do ciasta), następnie układamy truskawki i wykładamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. W międzyczasie drugą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta oraz wstawiamy je do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto makowe z truskawkami ciasto z makiem ciasto z truskawkami bez pieczenia galaretka mak piegusek piegusek z truskawkami truskawki
Proszę o radę. Aby masa nie "odklejała" sie od biszkpota to co trzeba zrobić?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, może za gęstą masę dajesz na biszkopt
UsuńBardzo proste pytanie :) Żeby masa się nie odklejała to musisz odciąć wierzch biszkoptu :)
Usuńnigdy tak nie robiłam, a masa mi się zawsze trzyma :) ciekawy patent
UsuńBardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńodlotowo wygląda w przekroju
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie łączyłam maku z truskawkami ale Twoje ciacho wygląda obłędnie :D
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. A jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń24x28 cm
UsuńCiasto wygląda smakowicie jutro postaram się też je zrobić :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńRobilam juz dwa razy raz z brzoskwiniami drugi z truskawkami ciasto nie tylko swietnie wyglada ale smakuje oblednie polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam te ciacho na imprezę ,wszystkim gościom bardzo smakowało .Dziękuję za przepis i proszę o więcej takich przepisòw
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Pyszne ciasto .
OdpowiedzUsuń