Soczyste żeberka w miodowo-musztardowej marynacie z lubczykiem, czyli smaczny obiad, który nie wymaga dużo pracy
Składniki:
- 1 1/2 kg żeberek
- 3 łyżki musztardy sarepskiej ostrej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz ziołowy
- liście lubczyku
Przygotowanie:
Żeberka myjemy i osuszamy. Z miodu, musztardy, oleju i przypraw przygotowujemy marynatę. Żeberka nacieramy marynatą, układamy w naczyniu żaroodpornym i na wierzchu kładziemy liście lubczyku. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 2 godz. Po tym czasie wstawiamy je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 20 min. Żeberka najlepiej smakują z ziemniakami i ulubioną surówką
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
lubczyk mięsne miód musztarda żeberka żeberka w miodzie żeberka w miodzie i musztardzie żeberka w musztardzie
To się nazywa pyszne mięsko :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńale dawno żeberek nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńja tez dawno nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
konkretny obiadek :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Aż ślinka leci na sam widok :P
OdpowiedzUsuńHelpfull stuff
OdpowiedzUsuń