Puszysty biszkopt z masą jogurtową i unoszącymi się w galaretce owocami winogrona. Dzięki przezroczystej galaretce ciasto wygląda oryginalnie i efektownie
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka przezroczysta
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml wrzątku
dodatkowo:
- 3 galaretki przezroczyste
- 1 l wrzątku
- około 300 g winogron jasnych
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę włożoną papierem do pieczenia oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
1 galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt naturalny miksujemy z zimną galaretką. Tężejącą masę jogurtową wykładamy na biszkopt. W międzyczasie 3 galaretki rozpuszczamy w 1 l wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętą masę jogurtową wylewamy tężejącą przezroczystą galaretkę. Winogrona myjemy, osuszamy i układamy na galaretce (musi być na tyle stężała, aby winogrona się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły i lekko zanurzyły). Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto winogronowe ciasto z winogronami lewitujące owoce winogrona
Rewelacyjne ciasto, a ta przezroczysta galaretka prezentuje się fenomenalnie :) Szukałam już jej w sklepach, ale nie było...
OdpowiedzUsuńAniu popatrz w leclercu lub carrefour :) Pozdrawiam!
UsuńGalaretka trudna do dostania, a szkoda bo świetnie wygląda na deserach, ciasto piękne i takie niby inne :)
OdpowiedzUsuńta galaretka to dość świeży produkt, dlatego jest trudno dostępna, ale można znaleźć takie firmy Winiary przezroczyste i Dr.Oetkera krystaliczne :) Pozdrawiam!
UsuńAle fajny pomysł, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTaką przezroczystą galaretkę można wykonać samemu
OdpowiedzUsuńjak?
Usuńmyślę, że można zrobić z połączenia wody, cukru i żelatyny :) Pozdrawiam!
UsuńŻeby związać 1l płynu słodkiego lub bez smaku wystarczą 3 dag żelatyny. Natomiast żeby związać 1l płynu słonego lub kwaśnego należy użyć 4-5 dag żelatyny.
Usuńgdzie kupić taką galaretkę?
OdpowiedzUsuńja kupiłam w leclercu, ale wiem, że też są w carrefour :) Pozdrawiam!
Usuńfaktycznie z ta galaretka ciasto wyglada niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńbajecznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń