Sałatka brokułowa z sosem koperkowym



Pyszna sałatka warstwowa z brokułami, kukurydzą i pomidorkami z dodatkiem sosu koperkowego. Idealnie sprawdzi się na kolację, do wędliny i na grilla

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • około 300 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
sos koperkowy:
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sos ziołowo - koperkowy
  • pęczek koperku




Przygotowanie:

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy. Śmietanę mieszamy z majonezem, sosem ziołowo - koperkowym i drobno posiekanym koperkiem. Do miski wkładamy pokrojonego brokuła i smarujemy 1/2 sosu koperkowego. Następnie wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę.


Układamy pokrojone na połówki pomidorki. Wykładamy resztę sosu i wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: