Aromatyczne od cytryny i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z cukinią. Jest puszyste, a zarazem bardzo wilgotne
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukru
- 350 g zsiadłego mleka
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 nieduża cukinia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy z olejem. Następnie ucierając kolejno dodajemy cukier, zsiadłe mleko, sok i skórkę z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy 2 1/2 szklanki startej cukinii oraz mieszamy krótko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto cytrynowe ciasto z cukinią ciasto z cukinii cukinia cytryna cytrynowe ciasto z cukinią szybkie ciasto z cukinią zsiadłe mleko
Ciasto cytrynowe z cukinią robiłam już nie raz. Uwielbiam je, jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńale smakowite, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjakie lekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wszystko było ok, urosło pięknie, ale jak rozkroiłam to okazało się gumowatym, urośniętym prawie zakalcem. Nie wiem co zrobiłam źle;/ Smak pyszny, ale ta struktura ...
OdpowiedzUsuńskładniki powinny być w temperaturze pokojowej, nie należy też zbyt długo mieszać ciasta. Pozdrawiam!
UsuńA ile tej cukinii wagowo wychodzi z 1 nieduzej? Tak mniej więcej? Zawsze mam problem, bo cukinię są naprawdę różne ��
OdpowiedzUsuńnie ważyłam cukinii, ale tak jak w przepisie wsypujemy 2 1/2 szklanki startej cukinii. Pozdrawiam!
Usuńniestety wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuńPiekłam 2razy, wg przepisu i po swojemu. I zakalec wyszedl, chyba wina zsiadlego mleka.
OdpowiedzUsuńciasto powinno być krótko mieszane, a składniki w temp. pokojowej :)
UsuńNie dostałam nigdzie zsiadłego mleka , dlatego mam pytanie .Jaki zamiennik będzie lepszy ? - kefir czy maślanka ?
OdpowiedzUsuńchyba kefir, ale maślanka też się powinna sprawdzić
Usuń