Ilość: około 3 l nalewki
Składniki:
- 1 kg jarzębiny
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Jarzębinę zbieramy po jesiennych przymrozkach lub mrozimy ją przez co najmniej dwa dni, owoce mają wtedy łagodniejszy i mniej gorzki smak. Zebraną jarzębinę przebieramy, myjemy, osuszamy (ja jarzębinę mroziłam). Następnie owoce wyciągamy z zamrażarki i zalewamy wrzącą wodą (do ciepłych owoców alkohol lepiej przeniknie).
Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Tak przygotowane owoce zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja wykonując nim koliste ruchy. Po tym czasie owoce odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki, a jarzębinę ponownie zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Odstawiamy je na około 3 tygodnie.
Owoce wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Tak przygotowane owoce zakręcamy i odstawiamy na około 3 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy zawartość słoja wykonując nim koliste ruchy. Po tym czasie owoce odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki, a jarzębinę ponownie zalewamy roztworem z 1/2 l spirytusu i 1/2 l wody. Odstawiamy je na około 3 tygodnie.
Po upływie wyżej wymienionego czasu nalewkę przesączamy przez sitko, a owoce wyciskamy. Oba zlane alkohole mieszamy. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, aby nalewka dojrzała. Pamiętajmy nalewka to trunek tylko dla dorosłych!
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jarzębina jarzębinówka nalewka jarzębinowa nalewka z jarzębiny nalewki
Cudny ma kolor, ciekawa jestem jak smakuje
OdpowiedzUsuńNa taką naleweczkę to ja się wpraszam :) Kolorek piękny :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. Muszę mężowi pokazać. My robimy wina. Etykiety na bimber już zamówione, jak tylko będą owoce bierzemy się do pracy.
OdpowiedzUsuń