Ketchup na zimę zrobiony na bazie cukinii i pomidorów. Świetna alternatywa dla zwykłego ketchupu
Ilość: 12 słoików (200 ml)
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 kg pomidorów lima
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 3/4 szklanki octu
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki oraz gotujemy do odparowania wody. W tym czasie cukinie obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy 2 łyżki soli i pozostawiamy, aż cukinia puści sok na około 1 godz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na wolnym ogniu przez około 40 min. gotujemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, cebulę, czosnek i cukier. Do powstałej papki dodajemy odparowane pomidory i gotujemy razem kilka minut. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy paprykę słodką i ostrą oraz pieprz. Całość gotujemy około 20 min. Po tym czasie wszystko blendujemy na jednolitą masę. Ketchup nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cukinia cukinia do słoików cukinia na zimę domowy ketchup ketchup ketchup z cukinii i pomidorów ogórki i cukinia pomidory przetwory przetwory z cukinii przetwory z pomidorów sos na zimę
Pyszności :) Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńAle to jest naprawdę dobre
OdpowiedzUsuńrobiłam już kilka wersji i skusiłam się również zrobić kilka słoiczków z twojego przepisu, powiem szczerze, że chyba najbardziej trafia w kubki smakowe mojej rodziny
OdpowiedzUsuńwyszedł super
OdpowiedzUsuńNa tym blogu znalazłam ciekawe przepisy, które autor zaprezentował w bardzo poglądowy sposób. Z tego pomysłu nasuwa się wniosek, iż potrawy są na pewno smaczne, łatwe w wykonaniu i urozmaicają menu. Dziękuję i GRATULUJĘ.
OdpowiedzUsuńBlog jest wart popularyzacji wśród znajomych i nie tylko.
Mam ochotę wypróbować ten przepis bo w tym roku "obrodziło"obficie pomidorami i cukiniami! :) Mam tylko pytanie - czy ocet użyty w tym przepisie jest 10%?
OdpowiedzUsuńtak, ocet 10% :)
UsuńSuper przepis�� ale bardzo czuc ocet, tzn., za duzo, a wszystkie proporcje zachowne, pomocy��
OdpowiedzUsuńPrzepis po prostu SUPEROWY, latem i jesienią robię z pomidorków, które hoduje mój Mężuś, a zimą kupuję pomidory malinowe z promocji i też robię, przecier mam na okrągło, jest "palce lizać" polecam, i dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłem, ale używając własnego octu jabłkowego. Zobaczymy co wyjdzie. Smak ok, ciekawe czy mniejsze stężenie octu niz sklepowego nie zepsuje wszystkiego podczas przechowywania.
OdpowiedzUsuńMasakra sam ocet, ochyda szkoda tylko pieniędzy i czasu
OdpowiedzUsuńzaden przepis na ketchup nie mowi o odzieleniu pestek z pomidorow /pomidory trzeba przetrzec przez sitko/ oczywiscie po przegotowaniu. ha.ha.ha.....
OdpowiedzUsuńNigdy nie oddzielam pestek od pomidorów i nie przecieram przez sitko. Wykonuje ketchup dokładnie tak jak w przepisie
UsuńWitam😊
OdpowiedzUsuńCzy można użyć innych pomidorów niż same Lima?
UWAGA. W przepisie jest ogromna ilość octu, polecam dodać 1/4 tego co w przepisie i ewentualnie dolewać bo jest masakra.
OdpowiedzUsuń