Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu soczyste mięso z kurczaka pieczone w sosie ketchupowo - majonezowym z dodatkiem czosnku
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 8 łyżek ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Podudzia myjemy i osuszamy. Ketchup mieszamy z majonezem, a czosnek kroimy w plasterki.
Podudzia mieszamy z sosem ketchupowo - majonezowym, czosnkiem i słodką papryką. Pałki powinny być całe pokryte marynatą. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia i polewamy pozostałą marynatą z miski.
Podudzia mieszamy z sosem ketchupowo - majonezowym, czosnkiem i słodką papryką. Pałki powinny być całe pokryte marynatą. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia i polewamy pozostałą marynatą z miski.
Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ketchup kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony w ketchupie i majonezie majonez obiad podudzia podudzia pieczone w ketchupie i majonezie
Pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńByłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu, kurczak i majonez wydawało mi się kiepskim pomysłem, ale domownicy powiedzieli, że chętnie spróbują, zrobiłam i jestem zaskoczona smakiem, genialne, polecam wszyskim
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńSmakowity ten chicken :-)
OdpowiedzUsuńapetycznie przyrządzony kurak :)
OdpowiedzUsuńPyszny taki Kuczaczek...dzięki za przepis!!!!!:)))
OdpowiedzUsuńNo fajny, fajny - zamienię tylko paprykę na ostrą
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam źle, wszystko zgodnie z przepisem, wyglądały bardzo apetycznie ale w smaku...nie bardzo, mięso pomimo że marynowałam całą noc nie przeszło w środku smakiem marynaty, buło za mało wypieczone (pomimo że piekłam je dłużej niż w przepisie)z ciekawości sprawdziłam jak u innych blogerów, i okazało się że w komentarzach również jest bardzo chwalony ten przepis, mało tego został nawet w konkursie przepisem miesiąca. Dodam że udka miałam z pewnego źródła...no cóż może to nie nasze smaki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzykro mi, że kurczak Wam nie smakował. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości podudzi, niektóre wymagają dłuższego czasu pieczenia, zawsze najlepiej w takich przepisach jest sprawdzać czy mięso jest wypieczone i miękki oraz odpowiednio wydłużać/ skracać czas pieczenia :)
UsuńBrakuje soli i pieprzu w przepisie
OdpowiedzUsuń